Доступність посилання

ТОП новини

Більшість і опозиція притримають закони для наступників


Київ – У вівторок розпочинається остання перед парламентськими виборами сесія Верховної Ради VI скликання, яка, за словами депутатів, обіцяє бути гарячою. Парламентська більшість має намір розглянути низку соціально-економічних законопроектів, а питання, які неоднозначно сприймаються в суспільстві, зокрема про продаж землі, хочуть залишити на розгляд наступного скликання. Опозиція взагалі вирішила зняти свої законопроекти з розгляду.

Сумно не буде. Передвиборча ситуація накладе відбиток на роботу парламенту
Олександр Єфремов
«Сумно не буде. Передвиборча ситуація накладе відбиток на роботу парламенту», – запевнив журналістів голова фракції Партії регіонів Олександр Єфремов.

За його словами, більшість має намір ухвалити законопроекти, спрямовані на покращення соціальної ситуації та умов ведення бізнесу. А питання, які викликають соціальне напруження, скоріш за все, залишать на розгляд депутатів наступного скликання. Йдеться про трудовий та житловий кодекси, а також законопроект про ринок землі. Так само на післявиборний період відносить Олександр Єфремов розгляд змін до закону про засади державної мовної політики.

«Мені здається, що у період передвиборної риторики ми від цієї теми повинні піти. Якщо ми хочемо ухвалити нормальні мовні закони, то треба ухвалювати після виборів. Коли люди діють не лише емоційно, а ще й думають, що вони ухвалюють», – наголошує лідер фракції регіоналів.

Депутати визначатимуться із відеоспостереженням виборів

Опонуй, не опонуй – все одно фракції більшості зроблять, як їм заманеться
Андрій Кожем’якін
Голова фракції «БЮТ-Батьківщина» Андрій Кожем’якін повідомив, що опозиція взагалі відкликає свої законопроекти з розгляду і сподівається, що ці законопроекти більш результативно розгляне парламент наступного скликання. «Ми вважаємо, що це недоцільно. Бо, як кажуть, опонуй, не опонуй – все одно фракції більшості зроблять, як їм заманеться», – зазначив він.

Закон про вибори народних депутатів повинен залишитися без змін. Інше питання – закон про забезпечення прозорих виборів щодо встановлення відеоспостереження
Володимир Литвин
На думку спікера Володимира Литвина, змін до закону про вибори вносити не будуть. «Позиція домінуюча така: закон про вибори народних депутатів повинен залишитися без змін. Інше питання – закон про забезпечення прозорих виборів щодо встановлення відеоспостереження», – зазначив спікер.

Зокрема, народні обранці мають уточнити, до якого моменту провадити відеофіксацію: до закінчення голосування чи до закінчення підрахунку голосів.

Бюджет-2013 ухвалять новаторським методом?

Складним в умовах виборів може стати розгляд законопроекту про державний бюджет на наступний рік. Уряд має подати проект бюджету на розгляд парламенту до середини вересня. Політолог Володимир Фесенко зазначає, що чинній владі було би дешевше, щоб бюджет ухвалив чинний парламент, а не наступний.

Як поведеться новий склад Верховної Ради – це велике питання
Володимир Фесенко
«Як поведеться новий склад Верховної Ради – це велике питання. Депутатські групи можуть зажадати, скажімо так, компенсацій – кадрових чи бюджетних. А в старому парламенті вже менше лобістських мотивацій», – розповів Володимир Фесенко.

З огляду на це, у парламентських кулуарах обговорюють навіть доволі несподіваний варіант: чинна Верховна Рада може зібратися для остаточного затвердження бюджету вже після виборів, але до того дня, коли збереться новообраний парламент.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG