Доступність посилання

ТОП новини

Догхантери vs мажори. Як до тварин, так і до людей?


Київ – В Україні можуть дозволити відстріл безпритульних тварин. Верховна Рада проголосувала у першому читанні за законопроект, який змінює систему дозволів на полювання. Серед іншого, ідеться про дозвіл на відстріл домашніх тварин, які залишилися без догляду господарів. На тлі вибіркового правосуддя та корупції, деякі коментатори вважають, що легалізація убивства безпритульних тварин – це кричуще порушення Європейської конвенції «Про захист домашніх тварин».

Закон про зміни щодо полювання, в тому числі і на домашніх тварин, за який проголосували в першому читанні у Верховній Раді, викликав шок у багатьох представників української громадськості. Захисники прав тварин стверджують, що йдеться про легалізацію масового знищення тварин, яке триває в Україні, попри заклики української та європейської громадськості і обіцянки влади його припинити.

Як повідомила Радіо Свобода президент Міжнародного товариства захисту тварин «SOS», журналіст Тамара Тарнавська, новий закон, який ініціював уряд Миколи Азарова, дозволяє перетворити Україну на суцільні «мисливські угіддя для багатих і впливових. Адже, паралельно з розробкою нового закону, який спрощує отримання мисливських дозволів, «багаті та впливові» виводили з обороту сотні гектарів лісових угідь у Кримському національному заповіднику, про що писали українські ЗМІ, нагадує Тарнавська.
Влада намагається зробити безпрецедентно цинічний крок – узаконити полювання на собак та котів – фактично, для розваги!
Тамара Тарнавська

«Українська влада у таємниці від громадськості намагається зробити безпрецедентно цинічний крок – узаконити полювання на собак та котів – фактично, для розваги! Насправді, це все відбувалось і відбувається, а вони просто це узаконюють», – каже Тарнавська, аналізуючи пропоновані урядом зміни щодо полювання.

Пересувні крематорії біля стадіонів Євро-2012

Напередодні Євро-2012 у Києві, Харкові, Луганську та низки інших міст відбувалися відстріли та масові отруєння вуличних собак і котів. Тоді ж міжнародна спільнота звернулась до керівництва України з вимогою припинити винищення безпритульних тварин: серед тих, хто апелював до українських політиків і чиновників, були представники королівських родин Європи, всесвітньо відомі актори, музиканти і спортсмени. А міжнародні благодійні організації виділяли Україні мільйони євро на стерилізацію безпритульних котів та собак, нагадує київський журналіст Андрій Капустін.

У результаті спільних дій українських та міжнародних захисників тварин, віце-прем’єр-міністр Борис Колесников визнав наявність проблеми із «вуличними тваринами» та оголосив мораторій на відстріл бродячих тварин. «Колесников запевнив ЗМІ, що у разі виявлення чиновників, які причетні до знищення тварин, ці чиновники самі стануть безпритульними», – додає Тарнавська.

Але після Євро ситуація значно погіршилась, запевняє Тарнавська. На її думку, в Україні чиновники не зацікавлені у гуманному розв’язанні проблеми безпритульних тварин, керуючись принципом, відомим від сталінських часів: «немає тварини – немає проблеми». При цьому вбивство тварин – це ще і спосіб перерозподілу грошей із держбюджету та від міжнародних благодійних фондів, стверджують Тарнавська та Капустін.
Такого поняття, як права тварин, українські чиновники не розуміють
Тамара Тарнавська

«Такого поняття, як права тварин, українські чиновники не розуміють. Напередодні Євро значно збільшилось знищення безпритульних тварин, яке триває досі. У разі ухвалення закону про полювання у другому читанні, зооцид буде узаконеним», – вважає Тарнавська.

Яких законів потребують бездомні тварини України?

Закон зі складною назвою «Про реформування та удосконалення дозвільної системи у сфері охорони навколишнього середовища, раціонального і невиснажливого використання природних ресурсів та екологічної безпеки», дозволяє «діагностичний відстріл» та «добування» диких і бродячих тварин.

Голова парламентського комітету з охорони довкілля Анатолій Семинога сподівається, що у законопроект будуть внесені поправки, як це відбулось із законом «Про захист тварин від жорстокого поводження». Ситуацію, що склалась у законодавстві у царині захисту прав тварин, очолюваний Семиногою комітет розглядає цього тижня.
Ми врахуємо ті зауваження, які нам диктують екологічні захисні організації, як українські, так і західні
Анатолій Семинога

«Ми неодноразово звертались до Міністерства охорони довкілля з проханням розробити системний законопроект, щоб нарешті це питання вирішити у нашій державі раз і назавжди. Таке розуміння, до речі, з боку міністерства є – мені відомо, що нині Мінекології працює над розробкою відповідного законопроекту, після чого документ буде переданий до Верховної Ради. Ми повинні вирішити ці питання, – обіцяє Семинога. – Звичайно, ми врахуємо ті зауваження, які нам диктують екологічні захисні організації, як українські, так і західні».
Ми враховуємо реалії Києва, і спираємось на міжнародний досвід у цьому питанні
Олександр Попов

Голова Київської міської держадміністрації Олександр Попов у розмові з журналістами також обіцяє, що проблему захисту безпритульних тварин буде розв’язано відповідно до міжнародних стандартів. «Ми враховуємо реалії Києва, і спираємось на міжнародний досвід у цьому питанні», – зазначив Попов.

А його заступник Михайло Кучук нагадав ЗМІ, що бюджетом передбачено витратити на стерилізацію безпритульних тварин понад три мільйони гривень.

Мисливці за бездомними тваринами і мажори – забагато спільного...

Але активісти прав тварин не вірять у ці обіцянки, попереджаючи, що ставлення до тварин у суспільстві є проекцією і ставлення до людей. Експерт «Інституту сучасних проблем України» Тетяна Метельова вважає, що закон розв’яже руки не лише мисливцям на безпритульних тварин.
Це ще один крок у бік перетворення суспільства на тоталітарне
Тетяна Метельова

«Це ще один крок у бік перетворення суспільства на тоталітарне, де життя людини нічого не варте, де немає поваги до особистості, – вважає експерт. – Власне, ідеться про легалізацію вбивства як такого, вбивства як нормального явища розв’язання якихось проблем».

За наявності високого рівня корупції дозвіл на відстріл тварин можуть отримувати люди з психопатичними відхиленнями. Криміналістика стверджує: понад 90 відсотків маніяків, серійних убивць починали з катувань і знищення тварин, нагадує Метельова.

Вона також зауважує, що у державі, де «мажори» на дорогих іномарках безкарно вбивають десятки людей у ДТП, навряд чи будуть покарані належним чином ті, хто катує чи вбиває безпритульних тварин.
Погано, що цей закон парламентарі у першому читанні вже ухвалили, але сподіваюся, що вдасться друге читання зупинити
Євген Захаров

А голова Харківської правозахисної групи Євген Захаров закликає громадськість не допустити ухвалення закону у другому читанні. «Дуже поганого взагалі у сфері захисту прав і людей, і тварин відбувається зараз. Погано, що цей закон парламентарі у першому читанні вже ухвалили, але сподіваюся, що вдасться друге читання зупинити», – зазначає правозахисник.

Увесь запис передачі «Європа на зв’язку»:
ЗАВАНТАЖИТИ

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG