Доступність посилання

ТОП новини

У виправних колоніях Дніпропетровщини впроваджують енергозбереження


Дніпропетровськ – У закладах, підпорядкованих управлінню державної пенітенціарної служби України в Дніпропетровській області, почали впроваджувати енергозаощаджувальні технології. Спочатку встановили лічильники, це дозволило майже вдвічі заощаджувати на комунальних послугах. Тепер заклади забезпечують металопластиковими вікнами. Причому склопакети виробляють самі ув’язнені. Крім того, частина колоній переходить на опалення екологічно чистими енергоносіями. Його теж виготовляють засуджені.

Усі дванадцять колоній та слідчих ізоляторів на Дніпропетровщині розраховуються за комунальні послуги за тарифами промислових підприємств, розказують в управлінні пенітенціарної служби в області, відтак проблема енергозбереження їх турбує. Кілька років тому у виправних закладах почали замінювати старі вікна на металопластикові. Виробництво склопакетів налагодили у колонії Дніпропетровська. На цій лінії працюють самі ув’язнені. Власними силами колонія змогла замінити вікна у туберкульозній лікарні і житлових приміщеннях.

Тепер таку ж лінію мають запустити і в колонії Кривого Рогу, розповідає начальник сектора зв’язків з громадськістю управління пенітенціарної служби України в області Ярослав Костюченко. Він запевняє, що вікна, зроблені ув’язненими, недорогі і якісні, однак поки вони йдуть на потреби тільки пенітенціарних установ.

Використовуються і якісні матеріали, і якісна фурнітура. Собівартість таких вікон дещо нижча, ніж на ринку. Це дозволяє економити кошти самих колоній
Ярослав Костюченко
«Використовуються і якісні матеріали, і якісна фурнітура, – зазначає Костюченко. – Собівартість таких вікон дещо нижча, ніж на ринку. Це дозволяє економити кошти самих колоній. На жаль, ці лінії зараз працюють не на повну потужність, оскільки не вистачає замовлень зовні. Між тим, різні комунальні підприємства, школи, дитсадки теж могли б гарно на цьому зекономити».

Колонії опалюватимуть біопаливом

Ще один напрямок енергозбереження у колоніях Дніпропетровщини – це біопаливо. Так звані вугільно-лігнінові брикети та дерев’яні пелети з вугільного пилу і дерев’яної стружки вже виготовляють у двох колоніях області – в Ігрені та Жовтих Водах. На біопаливо перевели третину колоній в області. У цих закладах кажуть: спресована дерев’яна стружка перевершує вугілля за енергомісткістю у п’ять разів. До того ж таке паливо екологічно чисте, зазначає начальник відділу інженерного забезпечення виправних закладів в області Станіслав Потоцький, його вже активно застосовують в Польщі та Німеччині. В Україні ж, каже він, поки мало, оскільки обладнання для спалювання дуже дороге.

Одна тонна пелет – це 750 метрів кубічних природного газу або 500 літрів дизпального, тому в Європі це активно використовується. У нас це застосовується у колоніях, котельні яких працювали на твердому паливі
Станіслав Потоцький
«Одна тонна пелет – це 750 метрів кубічних природного газу або 500 літрів дизпального, тому в Європі це активно використовується. У нас це застосовується у колоніях, котельні яких працювали на твердому паливі. Але можу сказати, котли для спалювання пелет – це дороге задоволення, вони коштують до 4 тисяч євро. Однак це окупиться за два-три сезони. За цим майбутнє», – сказав Станіслав Потоцький.

У пенітенціарній службі не приховують, що ув’язнені, які працюють на виробництві склопакетів та новітнього біопалива, за свою роботу отримують мізер. З мінімальної зарплати, яку нараховують працівникам, чимало відраховують, пояснив у коментарі Радіо Свобода Ярослав Костюченко.

Коли засуджений кричить: ой, у мене зарплата всього 80 гривень на місяць, то це саме ті 15%, які він має отримувати
Ярослав Костюченко
«За законом, засуджений отримує не менше 15% заробленого на особистий рахунок. Все інше йде на утримання засудженого, оплату харчування, оплату аліментів, збитків, спричинених злочином, тощо. Отже, коли засуджений кричить: ой, у мене зарплата всього 80 гривень на місяць, то це саме ті 15%, які він має отримувати», – зазначив Ярослав Костюченко.

У колоніях Дніпропетровщини заявляють: кошти, заощаджені на енергоносіях, спрямують на покращення умов перебування ув’язнених. Наскільки тепліше стане в приміщеннях за ґратами, журналістам обіцяють показати під час екскурсії взимку.

Минулого опалювального сезону у виправних закладах Дніпропетровщини прокуратура зафіксувала недотримання норм температурного режиму.
  • Зображення 16x9

    Юлія Рацибарська

    Журналістка-фрілансерка. Працюю кореспонденткою Радіо Свобода в Дніпрі з 2006 року. Народилась на Дніпропетровщині. Закінчила факультет систем і засобів масової комунікації Дніпровського національного університету – магістр журналістики. Писала для місцевих та загальноукраїнських газет і журналів, працювала новинкаркою та дикторкою на радіо, кореспонденткою та редакторкою сайту в інформагенції. Пишу, фотографую, надихаюсь історіями людей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG