Доступність посилання

ТОП новини

Путіну було б комфортніше, якби Тимошенко посадили за інше – Нємцов


«Її намагаються засадити у в’язницю навіки, тому що вона небезпечний політичний противник Януковича»
«Її намагаються засадити у в’язницю навіки, тому що вона небезпечний політичний противник Януковича»
Москва – Міністерство оборони Росії звернулося до Господарського суду Києва з позовом про виплату урядом України близько 3,2 мільярда гривень у справі корпорації «Єдині енергетичні системи України» (ЄЕСУ). Цією компанією у 1990-х роках, ще до урядових посад, керувала Юлія Тимошенко, засуджена за іншою справою і підсудна у справі ЄЕСУ. Чому у російському оборонному відомстві нині згадали про стару історію, Радіо Свобода поцікавилося у відомого російського опозиційного політика Бориса Нємцова.

– Справа в тому, що Путіну вкрай неприємно, що Юлія Тимошенко сидить у в’язниці як поплічниця Путіна, який підписав контракт про постачання газу в Україну в січні 2009 року. Значить, Путін сидить у Кремлі, а Тимошенко у Харківській в’язниці. Тому для Путіна було б набагато комфортніше, якби Юлію Володимирівну, може, і посадили б, але не за газовий контракт, а, наприклад, за фінансові махінації в «ЄЕСУ». Я думаю, що сьогоднішня новина – це реалізація цілого плану про заміну явно неправосудного вироку вироком, який хоч якось можна буде пояснити громадянам. А саме, що були махінації, за них уже сидів (у Росії – ред.) генерал Олійник, багато інших високопоставлених чиновників. І ось цю справу вирішили реанімувати. Звичайно ж, це все продовження політичних репресій – тут усе зрозуміло, але Путін не буде так безпосередньо пов’язаний з тим, що посадили Тимошенко, як він пов’язаний зараз у рамках контракту про постачання газу.

– Росія зажадала у цій справі залучити як відповідача Кабмін України та Державну казначейську службу. Чи це свідчить про новий виток конфлікту між Росією і Україною на державному рівні?

– Я не знаю, наскільки можна там буде залучити державу. Там ніяких гарантій уряду, начебто, не було, наскільки мені відомо. І взагалі не зрозуміло, як можна залучити уряд до цієї справи. Звичайно ж, це якась торговельна позиція, яка, напевно, Путіну дозволить посилити тиск із тим, щоб не переглядалися ціни на газ, із тим, щоб Янукович був би зговірливішим. Швидше за все, це якась торговельна позиція, від якої вони незабаром можуть відійти.

– Зараз один із судів Харкова розглядає справу за обвинуваченням Юлії Тимошенко у махінаціях, коли вона керувала «ЄЕСУ». Кому в цій ситуації зіграє на руку позов Мінборони Росії?
Її намагаються засадити у в’язницю навіки, тому що вона небезпечний політичний супротивник Януковича
Олена Матусова

– Це все проти Тимошенко. Це очевидно. Її намагаються засадити у в’язницю навіки, тому що вона небезпечний політичний супротивник Януковича. Вони будуть вигадувати, вишукувати ще багато різних справ для того, щоб пояснити українцям і громадянам світу, чому Тимошенко не можна випускати. Тобто, в даному випадку Путін, з одного боку, грає на руку Януковичу, допомагаючи йому заховати Тимошенко надовго, а, з іншого боку, намагається відхреститися від першого вироку, за яким його, принаймні, повинні були як свідка допитати. Його, до речі, не допитували. Що стосується тиску на уряд України з боку Путіна, то це явно в інтересах путінського бізнесу, а саме – «Газпрому».

Читайте більше тут:

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG