Доступність посилання

ТОП новини

Паралімпійська зірка США народилася калікою у Грузії


Паралімпійська спортсменка Елізабет Стоун (праворуч)
Паралімпійська спортсменка Елізабет Стоун (праворуч)
Паралімпійська спортсменка Елізабет Стоун виборола кілька олімпійських медалей для своєї батьківщини, Америки, яка може нею пишатися. Проте народилася американська спортсменка у тоді ще радянській Грузії, де дитина, яка від народження мала тільки одну ногу, не мала не лише майбутнього, але й навіть батьків.

На Лондонській паралімпіаді американська плавчиня Елізабет Стоун отримала бронзову медаль, не маючи частини правої ноги. Двадцятидворічна спортсменка здолала стометрівку за 1 хвилину і 12 секунд. На попередній, Пекінській олімпіаді, спортсменка мала навіть кращий результат і срібну медаль.

Її каліцтво було причиною того, що новонароджену дівчинку, Кетеван Хурцідзе, у 1990 році батьки залишили у сиротинці. «Від народження я жила в сиротинці у Кутаїсі. Я багато не пам’ятаю, але пригадую трохи той сиротинець. Умови були дуже погані. Пригадую туалет – там було червоне відро», – згадує спортсменка.

Але їй пощастило. Американка Лінда Стоун, яка професійно займалася фізіотерапією, якраз шукала для усиновлення дитину з особливими потребами. Таку дитину вона знайшла у грузинському місті Кутаїсі. Як згадує названа мама, на фотографіях, які прислали їй з Грузії, були приємні дитячі обличчя, дівчатка з бантиками, але коли вона побачила очі Кетеван, вона відразу зрозуміла, що перед нею «боєць».



Коли дівчинку привезли до Америки у віці чотирьох років, їй зробили протез, який вона продовжувала називати грузинською мовою.

«Я говорила лише грузинською, коли мене привезли у США. Тож, коли мені дали протез, я сказала, що це «пехі» – нога грузинською мовою. Моя американська мама не зрозуміла, що я кажу, і повторювала за мною «беккі», то ми вдома так мою «ногу» і називаємо:«беккі», – розповідає спортсменка.

Коли плавчиня іде до води, «беккі» чекає її на суші. Спортсменка розповідає, що почала серйозно тренуватися після того, як взяла участь у змаганнях зі здоровими спортсменами і прийшла не останньою. Це підштовхнуло її бажання займатися професійним спортом. Нині її тренувальний графік складається з шести тренувань на тиждень, але все це було б неможливим без підтримки, які у США отримують спортсмени-інваліди.

Елізабет Стоун говорить, що хотіла б колись відвідати Грузію, і, можливо навіть, знайти своїх біологічних батьків.

Елізабет Стоун – не єдина паралімпійка зі США, яка народилася у колишньому Радянському Союзі. Двадцятилітня Джессіка Лонґ, також плавчиня, яка виграла цього року 4 золоті медалі, народилася в російському місті Іркутську як Тетяна Кирилова.

Народжена у Санкт-Петербурзі Тетяна Макфадден принесла своїй новій батьківщині золото з треку. А Михаїла Рутерфорд, народжена у Мінську, завоювала американське золото в басейні під час Афінської олімпіади 2004 року.
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG