Доступність посилання

ТОП новини

На Прикарпатті 70-річчю УПА присвячують свято повстанської та стрілецької пісні


Місто Надвірна приймає в неділю учасників і гостей обласного свята повстанської та стрілецької пісні імені Софії Галечко, повідомляє кореспондентка Радіо Свобода.

Розпочалося воно панахидою в урочищі Ростока в селі Пасічна, де похована хорунжа Українських січових стрільців Софія Галечко – перша українська жінка-офіцер.

У програмі також покладання квітів до пам’ятника Тарасові Шевченку у Надвірній та святкова хода до могили борцям за волю України.

Саме свято проходить в міському парку імені Івана Франка, де виступають хорові та вокальні колективи, солісти-вокалісти. За словами провідного спеціаліста навчально-методичного центру культури й туризму Прикарпаття Світлани Лещишин, обов’язковими в їхньому репертуарі є стрілецькі і повстанські пісні.

Особливого колориту святу додають містечко майстрів народної творчості та фольклорні подвір’я «Етно-плай».

Започаткований фестиваль стрілецької і повстанської пісні у 1991 році. У 2003 році за ініціативою районного історико-просвітницького товариства «Меморіал» та депутатів-свободівців його було відновлено.

Цього року фестиваль присвячений 70-річчю Української повстанської армії.

Софія Галечко народилася у 1891 році в Польщі, випускниця університету Граца (Австрія). На початку Першої світової війни добровільно вступила до легіону Українських січових стрільців, була санітаркою, розвідницею, стрільцем, чотарем, згодом хорунжою УСС, відзначилася в боях в Карпатах та на Маківці. Трагічно загинула у 1918 році.
XS
SM
MD
LG