Доступність посилання

ТОП новини

Захисник Тимошенко радить допитати генпрокурора і Президента у справі про вбивство Щербаня


Сергій Власенко, архівне фото
Сергій Власенко, архівне фото
Захисник колишнього Прем’єр-міністра Юлії Тимошенко Сергій Власенко заявив у понеділок, що у справі про вбивство народного депутата Євгена Щербаня необхідно б допитати Генерального прокурора Віктора Пшонку та Президента Віктора Януковича, а не тільки його підзахисну.

«Я б дуже радив слідчим Генеральної прокуратури звернутися із питаннями до двох людей. По-перше, до громадянина Віктора Пшонки, під час прокурорства якого в Донецькій області в Донецькому СІЗО було вбито пана Кушніра, який був безпосереднім організатором вбивства Щербаня. А по-друге, я б попросив, щоб слідчі допитали такого громадянина Януковича Віктора Федоровича, який отримав всю повноту політичної влади, яка належала убитому Щербаню в Донецькому регіоні одразу ж після його (Щербаня) вбивства», – сказав Власенко журналістам у Харкові, як його цитує агентство «Інтерфакс-Україна».

За його словами, слідство піде «дуже і дуже швидко після цього».

У суботу Генеральний прокурор Віктор Пшонка заявив у телеінтерв’ю, що до колишнього Прем’єр-міністра Юлії Тимошенко є чимало питань у кримінальній справі про вбивство народного депутата Євгена Щербаня 1996 року. Зокрема, сказав він, гроші виконавцям убивства перераховували з рахунків корпорації ЄЕСУ, якою Тимошенко в ті часи керувала, її ім’я згадують причетні до певних обставин справи.

При цьому Пшонка наголосив, що не треба квапити події, і якщо колишня прем’єр винна, то постане перед судом, а якщо доказів не буде, то не постане. За словами генпрокурора, щодо всіх цих питань Тимошенко має пройти слідчі дії, зокрема, допити й очні ставки, але наразі це зробити важко через реабілітацію колишнього прем’єра в лікарні. Він додав, що вона «нікуди не піде» від слідства, і слідчі поставлять їй «багато запитань» після закінчення нинішньої реабілітації.

Раніше в Генпрокуратурі вже заявляли, що готові висунути Тимошенко звинувачення у справі про вбивство Щербаня. Як казав тоді перший заступник генпрокурора Ренат Кузьмін, ГПУ має «достатньо свідчень, що підтверджують причетність Тимошенко до цього вбивства».

У квітні син Євгена Щербаня, депутат Донецької облради Руслан Щербань заявив, що передав Генпрокуратурі документи про можливу причетність колишніх прем’єрів Юлії Тимошенко і Павла Лазаренка до вбивства його батька.

І Тимошенко, і Лазаренко категорично заперечують свою причетність до цього вбивства.

Депутата Верховної Ради Євгена Щербаня розстріляли 3 листопада 1996 року в аеропорті Донецька. Правоохоронні органи виключили політичну версію вбивства і як основну розглядали кримінальну.
XS
SM
MD
LG