Доступність посилання

ТОП новини

Членів дільничних виборчих комісій продаватимуть як товар на базарі – КВУ


Львів – Для одних кандидатів вибори – це величезні фінансові видатки за місце у парламенті, для інших – технічних кандидатів – заробітчанство. За підрахунками львівського осередку Комітету виборців, технічні кандидати просять за одну свою людину у виборчій комісії від тисячі до десяти тисяч доларів. Як розрізнити технічних кандидатів від реальних?

Технічні кандидати є в більшості одномандатних округах Львівщини, яких загалом дванадцять. Особливо у тих, де немає яскравих фаворитів виборчих перегонів і де за місце у парламенті змагаються від 14 до 20 осіб.

Технічні кандидати на Львівщині, за визначенням експертів, не публічні і маловідомі люди, не активні у виборчій кампанії, вони не агітують за себе, не витрачають грошей на рекламу. Такі кандидати не володіють ані серйозним політичним, ані фінансовим капіталом наголошує представник громадської мережі «Опора» Олександр Неберикут. А ще ці люди, як правило, не вирізняються своїми ідеологічними чи програмними позиціями. Тобто вони орієнтуються на такого центристського, серединного виборця, не проявляють відверто правих чи лівих поглядів, зауважує експерт.

Як приклад, у числі технічних кандидатів є так звані «клони». Це робиться для того, щоб заплутати виборця і відібрати голоси у головного претендента у парламент. На одному з округів Львівщини є два технічні кандидати з однаковим прізвищем.

КВУ: За людину в комісії просять від 1 до 10 тисяч доларів

За словами виконавчого директора львівського осередку Комітету виборців України Оксани Дащаківської, технічні кандидати є заробітчанами. Вони балотуються на виборах не задля перемоги, а заради грошей. Експерт пояснила, що частина дільничних виборчих комісій формуватиметься жеребкуванням і відповідно наявність технічних кандидатів збільшують шанси для основних гравців.

«На сьогодні більшість людей висунулись на виборах, щоб продати своїх членів виборчих комсій і, за попередніми оцінками Комітету виборців Львівщини, за одну свою людину у виборчій комісії просять від 1 до 10 тисяч доларів. Отака собі маніпуляція своїми людьми у комісіях», – каже представник Комітету виборців.

А ще технічні кандидати мають чітку мету – розповсюджувати чорний піар проти головного опонента потрібного кандидата і забезпечити своїх людей у виборчих комісіях.

Кандидат філософських наук Олег Фешовець радить виборцям звертати увагу на обличчя політиків, чи має ця людина внутрішню харизму, чесність, щоб не дозволило йому зрадити своїх виборців, а ще важливо звернути увагу і на зміст ідеї, яку пропонує кандидат.
Щодо партій, то основна мета добратись до бюджету і майна, яке ще не поділене
Олег Фешовець

«А щодо партій, то основна мета, яку ставить перед собою кожна політична сила, це потрапити у парламент, добратись до бюджету і майна, яке ще не поділене», – наголосив експерт.

Тим часом представники Об’єднаної опозиції на Львівщині кажуть, що технічні кандидати у Західній Україні – це люди Партії регіонів, яка намагається у їхніх представників відібрати голоси. Натомість у Східній Україні регіонали заявляють, що технічні кандидати – це робота їхніх опонентів.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG