Доступність посилання

ТОП новини

Більшість порушень під час виборчої кампанії – у мажоритарних округах – спостерігачі


Під час цьогорічної виборчої кампанії найбільше порушень в Україні зафіксовано у мажоритарних округах. Про це заявляє голова місії міжнародних спостерігачів Європейської організації з моніторингу за виборами (ENEMO) в Україні Петер Новотний. Сьогодні у Києві він презентував результати першого етапу дослідження організації виборчого процесу.

«На попередніх виборах склад виборчих комісій в Україні був більш збалансований», – зазначив він і додав: «Для того, щоб краще представляти партії в окружних виборчих комісіях, ЦВК повинна була провести жеребкування для кожної окружної комісії окремо».

Серед порушень, які у мажоритарних округах є найбільш поширеними, – зловживання кандидатами адмінресурсом, недобросовісна конкуренція між кандидатами та залякування кандидатів податковою, зазначив Петер Новотний.

За словами Новотного, його колеги також помітили, що не всі члени окружних виборчих комісій в Україні належно орієнтуються у новому законі про вибори. Тож вони рекомендують ЦВК проводити для членів окружних виборчих комісій більше тренінгів та надавати їм більше інструкцій щодо проведення виборів.

Перший етап дослідження, яке презентував Новотний, розпочався 5 серпня і тривав до 9 вересня. Наразі місія ENEMO, до складу якої в Україні входить 35 спостерігачів, продовжу роботу.
XS
SM
MD
LG