Доступність посилання

ТОП новини

У Росії ще не знають про розсекречені у США документи про Катинь


Головний військовий прокурор Росії Сергій Фрідинський заявив сьогодні, що ще не знайомий ні з якою офіційною інформацією про щойно розсекречені у США документи про Катинську трагедію.

Так він прокоментував повідомлення, що у Сполучених Штатах учора розсекретили близько тисячі сторінок документів із Національного архіву США, які свідчать, що у США ще 1943 року знали про цю трагедію, але не хотіли дратувати тодішнє радянське керівництво і свого союзника в війні з нацизмом Йосипа Сталіна.

За цими документами, американські військовополонені ще 1943 року передавали додому у своїх листах закодовані послання, що бачили в Катинському лісі в Росії значно розкладені трупи, коли їх туди привозили нацисти. Це є додатковим доказом, що вбивства здійснили не нацисти, які окупували ті території лише незадовго до того, як розкрили поховання. Крім того, розсекречені американські документи свідчать, що про Катинську трагедію знали і в Великій Британії.

У 1940 році в лісі під селом Катинню у Смоленській області в західній частині Росії співробітники НКВС розстріляли понад 4,5 тисячі поляків – в основному полонених офіцерів польської армії. Радянський Союз приписував відповідальність за цей злочин нацистській Німеччині. Назва «Катинь» стала символом цілої низки таких розстрілів, у яких у різних місцях тодішнього СРСР 1940 року було страчено загалом майже 22 тисячі поляків, із них близько 8 тисяч офіцерів і 6 тисяч працівників поліції, яких СРСР узяв у полон після окупації частини Польщі за домовленістю з нацистами за так званим пактом Молотова – Ріббентропа 1939 року.
XS
SM
MD
LG