Доступність посилання

ТОП новини

Чому сімейні лікарі поки не готові виконувати свої професійні обов'язки?


Київ – Клініки сімейної медицини Києва укомплектовані лікарями на 78 відсотків, повідомляють столичні чиновники. А самі лікарі стверджують, що поки не готові виконувати функції, покладені на них у рамках реалізації пілотного проекту з реформування системи охорони здоров’я. До того ж, заробітна плата лікаря тепер прив’язана до кількості пацієнтів.

У рамках реалізації пілотного проекту з реформування галузі медицини у столиці створили 76 амбулаторій сімейної медицини. Ці заклади, як повідомляє офіційний сайт Київської міської ради, укомплектовані лікарями більше ніж на 70 відсотків.
Там, де з’явились амбулаторії, кількість пацієнтів, які звернулися до лікаря з власної ініціативи, збільшилась на 17 відсотків
Костянтин Надутий

«Є певні зрушення – створені центри первинної допомоги. У Києві до кінця року створять ще амбулаторії у мікрорайонах. Від поліклінік, де працює 4-5 осіб, відійшли. Там, де з’явились амбулаторії, кількість пацієнтів, які звернулися до лікаря зі власної ініціативи, збільшилась на 17 відсотків», – повідомив Радіо Свобода начальник управління реформ департаменту реформ та розвитку медичної допомоги МОЗ Костянтин Надутий.

Чиновники управління реформ МОЗ також погоджуються, що «сімейна медицина у Києві ще далека від ідеалу», проте стверджують, що «робота створених центрів сімейної медицини налагоджується: створені умови для роботи лікарів загальної практики, закуповується обладнання».

Сімейні лікарі не поділяють оптимізму

Однак, самі сімейні лікарі поки не поділяють цього оптимізму.
Неготовність матеріально-технічної бази та неготовність лікарів до того спектру роботи, який на них покладається, якраз дискредитує саму ідею

«Неготовність матеріально-технічної бази та неготовність лікарів до того спектру роботи, який на них покладається, якраз дискредитує саму ідею. Люди змушені ходити до сімейних лікарів, але, сімейні лікарі ще не готові виконувати свою функцію», – каже сімейний лікар Руслан Добровольський.

Зокрема, наразі клініки та амбулаторії сімейної медицини одночасно приймають пацієнтів різних вікових категорій за старою схемою.
Обурює та ситуація, що діти знаходяться разом із дорослими, сидять в одних чергах, контактують із хворими

«Добре, що наша лікарка – колишній педіатр, тут нам пощастило, вона знає, як поводитися з дитиною. Але мене обурює та ситуація, що діти разом із дорослими сидять в одних чергах, контактують із хворими. Через це в лікарню стараюсь не ходити, тільки по телефону звітую їм, щоб мали що записати в картку», – каже Аліна, молода мама, яка довіряє здоров’я своєї дитини сімейному лікарю.

Сімейні лікарі, щоб більше заробляти, самі шукають собі пацієнтів

У регіонах, де працюють амбулаторії сімейної медицини, два місяці тому впроваджена постанова №209, згідно з якою зарплата лікарям «нараховуватиметься залежно від обсягів і якості їхньої роботи». Вже узгоджено 28 стандартів, які, на думку чиновників, дозволять порівнювати дані та визначати рівень надання медичних послуг лікарями.

Однак у Києві вже виникла напружена ситуація. Амбулаторії сімейної медицини самі обдзвонюють потенційних пацієнтів, бо чим більше пацієнтів, тим вища заробітна плата.

Як пояснив начальник Головного управління охорони здоров’я Віталій Мохорев, у Києві запустили пілотний проект, який дозволить киянам самостійно вибирати собі сімейних та дільничних лікарів. Для цього необхідно заповнити у своїй поліклініці відповідні документи та обслуговуватися в обраного фахівця.

«Для того, щоб сімейний лікар отримав свою ставку, за ним має бути закріплено 1500 пацієнтів, а за дільничним лікарем – 1800 пацієнтів. Ставка буде приблизно 6 тисяч гривень. Якщо ж до лікаря записалося більше пацієнтів, то він, відповідно, отримає більше, а якщо менше, то зарплату уріжуть», – розповів газеті «Сегодня» начальник Дніпровського районного главку охорони здоров’я Даніель Карабаєв.

Лікарі ж скаржаться на те, що з ними не радилися, коли продумували етапи реформування, вони побоюються, що всі кошти з бюджету не дійдуть до амбулаторій сімейної медицини. На Київ та інші пілотні регіони – Вінницьку, Донецьку й Дніпропетровську області – для закупівлі автомобілів і обладнання у 2012 році держава виділила 327 мільйонів гривень.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG