Доступність посилання

ТОП новини

Дедалі більше населення Львівщини виживає, а не живе


Львів, за різноманітними рейтингами, називають містом, у якому найкомфортніше жити в Україні. Але чи комфортно почувають себе львів’яни у місті, де зростає безробіття і знижується рівень життя? Як дають собі раду люди, які живуть за мірками встановленого владою прожиткового мінімуму? Скільки грошей витрачають львів’яни на харчування, ліки, одяг, розваги?

Літня жінка Іванна Яківчик привернула увагу своєю оригінальною вишиванкою, власне дуже професійним кроєм і акуратним пошиттям, а ще делікатною вишивкою.

«Я сама шию, мої батьки були кравці, я це успадкувала. Купую тканину або щось перешиваю, переробляю. Себе повністю обшиваю. Взуття не купую, одягу не купую, все доношую», – розповіла Іванна Яківчик, яка має два дипломи про вищу освіту і пенсію від держави – 1100 гривень.

Жінка мешкає удвох із чоловіком, теж двічі дипломованим фахівцем у галузі військової авіації. Нині чоловік отримує пенсію 1200 гривень. Усе, що потрібно відремонтувати вдома, підлатати взуття, пенсіонер робить сам. А тому і дає собі раду у житті. Одну пенсію подружжя витрачає на продукти, другу – на комунальні послуги, а тим, що зекономить, допомогає дітям.

«Дуже дорогих продуктів не купуємо, на тиждень кілограм м’яса на шницлі, на росіл – крила курки. Так і виходить, але їмо небагато, два рази на день і дуже мало їмо», – каже пенсіонерка, яка словом не поскаржилась на життя.

Правда, пенсіонери Яківчики ще стараються зі своєї пенсії купувати книжки, але театр, концерти, кав’ярні їм далеко не по кишені. Як і подружжю Гадзецьких, яке виховує трійко діток ще дошкільного віку. Чоловік працює на керівниій посаді на підприємстві, а Оксана Гадзецька перебуває у декретній відпустці.

«На квартиру йде багато, особливо газ і електрика, десь біля тисячі гривень разом; друге – бензин, бо чоловік мусить користуватись машиною по роботі; на третьому місці – їжа. На одяг найменше, а якщо щось залишається, то на роваги йде. Але все менше. Хіба змогли вивезти дітей на відпочинок на пострадянську базу у Шацьк. Ми собі менше можемо дозволити зараз, ніж колись», – розповіла Оксана Гадзецька .

Кількість пенсіонерів і працюючих людей майже дорівнялись

Саме пенсіонери у Львові та в області виживають за встановлений державою прожитковий мінімум, близько тисячі гривень. А кількість пенсіонерів у регіоні майже дорівнялась до кількості працюючих людей. Середня зарплата в області, за даними Львівської обласної адміністрації, становить 2439 гривень.

Голова Асоціації роботодавців Львівщини Зеновій Бермес зауважив, що на сьогодні кількість звільнених з роботи людей на 10 тисяч більша, ніж тих,хто отримав роботу. В основному, люди задіяні в обслуговуючій сфері.

«Ну скільки може працювати в обслуговуюсій сфері: ресторанах, готелях, крамницях? Може, десь п’ятнадцять відсотків населення. А що робити іншим? Ми не можемо відстежувати позитивної динаміки в економіці, у нас усе завмерло. У нас зменшується кількість суб’єктів економіки, особливо великого бізнесу.У Львові знайти роботу дедалі складніше. Малий бізнес не може вижити, підняття середньої зарплати піднімається на рівні мінімальної, тому вона у нас зростає. У Львові не створюється належний інвестиційний клімат», – наголошує експерт.

Тим часом посадовці Львівської обладміністрації звітують, що доходи населення зросли на понад 20%. Але те, що у Львові та в області спостерігається зубожіння населення, свідчить той факт, що шалено зростає кількість секонд -хендів, які рятують людей дешевим вбранням. Натомість позачинялись десятки крамниць і фірм. Однієї з основних причин є низька купівельна спроможність галичан.

Слухайте про це сьогодні у прямому ефірі програми «Ми Разом» о 21:33. Телефонуйте: (044) 490 29 05
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

XS
SM
MD
LG