Доступність посилання

ТОП новини

Мільярд гривень може зупинити аж три епідемії в Україні?


Київ – Віл-інфіковані, хворі на туберкульоз та вірусні гепатити просять закласти в Держбюджеті 2013 року 1 мільярд гривень на їхнє лікування. З таким листом вони звернулися до Президента України Віктора Януковича. Його підписали 117 громадських організацій. Про недостатність фінансування цих категорій людей говорять і у провладній більшості. Та чи виділять урядовці більш ніж у 2 рази більше грошей, порівняно з виділеними у нинішньому році?

У 2012 році з державного бюджету виділили приблизно 400 мільйонів гривень на лікування ВІЛ-інфікованих, хворих на туберкульоз та дітей, які потерпають від вірусних гепатитів. Дорослих із гепатитом В і С в Україні взагалі за державні кошти не лікують.

«Я живу ж гепатитом С. Лікування існує. Крім того, що воно дуже тривале, терапія триває рік. Воно дуже виснажливе і тяжке в силу великої кількості побічних ефектів, які навіть часто несумісні з продовженням лікування або взагалі із життям. А найбільшим бар’єром є те, що воно дуже вартісне. П’ять років тому моїй родині воно коштувало 5 тисяч доларів. На жаль, я не вилікувалася. Мені потрібний повторний курс лікування. І коли я і моя родина думає, де дістати гроші на це лікування, у мене немає оптимістичної відповіді на це. Таких, як я, 3-4 мільйони, і це тільки приблизні цифри», – каже хвора на гепатит С Олена Кучерук.

Депутатів просять відмовитися від пільг на користь хворих

На протидію вірусним гепатитам громадські активісти просять 300 мільйонів гривень, стільки ж на боротьбу з туберкульозом, і 400 мільйонів для ВІЛ-інфікованих.
Ми хотіли б, щоб усі депутати відмовилися від своїх курортів і дороговартісного лікування. Лише 1 мільярд гривень зупинив би три епідемії в цій країні
Дмитро Шерембей

«Нам все одно, які будуть ремонти в цій країні, які гарні будуть тролейбуси. Ми банально хочемо вижити. Більше 4,5 мільйонів людей в Україні живуть з цими смертельними захворюваннями. За великим рахунком, ми хотіли б, щоб усі депутати в Україні відмовилися від своїх курортів і дороговартісного лікування. Лише 1 мільярд гривень, якщо б вони відмовилися від свого утримання, зупинив би три епідемії в цій країні. У наступному році не помре в результаті цього 100 тисяч людей», – говорить ВІЛ-позитивний Дмитро Шерембей.

Погодилися уже 32 із 450 народних обранців

Погодилися з такою пропозицією поки що лише 32 народних депутата. Серед них і голова парламентського комітету з питань охорони здоров’я, член Партії регіонів Тетяна Бахтєєва.
Це дуже серйозна проблема у нас в країні, проблема, яка недостатньо фінансується
Тетяна Бахтєєва

«Я буду голосувати. Якщо потрібні мої пільги – будь ласка, я готова віддати, тому що це дуже серйозна проблема у нас в країні, проблема, яка недостатньо фінансується. І те, що робота міністерства спрямована сьогодні на гальмування допомоги від глобального фонду, я взагалі не розумію політику цього міністра охорони здоров’я. Я дуже не погоджуються з тим, що на ООН хотіли перекинуть. Це не організація, це порушення законів, це все відтягує додаткові можливі джерела фінансування допомоги хворим. Ми сьогодні недостатньо отримуємо медикаментів, обладнання для цієї категорії хворих», – наголошує Тетяна Бахтєєва.

Водночас про збільшення фінансування для хворих на туберкульоз, вірусні гепатити та ВІЛ-інфікованих Тетяна Бахтєєва написала листа голові фракції Партії регіонів Олександру Єфремову, який ще не підтримав офіційну таку пропозицію.

Проект бюджету на 2013 рік, ухвалений Кабінетом Міністрів, народні депутати отримають, скоріш за все, у вівторок. Тоді ж громадські активісти планують кожному депутату особисто пропонувати відмовитися від державних пільг на користь хворих.

За підрахунками громадських організацій в Україні, сьогодні інфіковано ВІЛ, туберкульозом та вірусними гепатитами (В і С) 4,184 мільйони українців. А якщо рахувати сім’ї та родичів людей, які мають ці захворювання, то цифра уражених епідеміями становить чверть виборців в Україні.
  • Зображення 16x9

    Наталка Коваленко

    Співпрацюю з Радіо Свобода з 2005 року. Магістр Інституту журналістики Київського національного університету ім. Т.Г. Шевченка. Народилася на Полтавщині 1984 року. Кореспондентка та редакторка сайту Радіо Свобода

     

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG