Доступність посилання

ТОП новини

Мусульманський світ – в антиамериканських виступах уже загинуло до 18 осіб


Єгипетянин протестує проти фільму знятого в США, Каїр, 14 вересня 2012 року
Єгипетянин протестує проти фільму знятого в США, Каїр, 14 вересня 2012 року
Прага – У низці мусульманських країн у понеділок пройшли демонстрації проти знятого у США антиісламського фільму «Безвинність мусульман». У Пакистані, Індонезії, Афганістані ці демонстрації вилилися у сутички з поліцією, антиамериканські акції. Уряд Лівії повідомляє про кількох арештованих за підозрою в організації нападу на консульство США в Бенгазі тиждень тому, коли загинув посол США Крістофер Стівенс та ще троє американців. Тоді як радикальні ісламістські лідери закликають до активізації антиамериканських виступів.

У понеділок в столиці Лівану Бейруті прихильники радикальної шиїтської організації «Хезболла» провели демонстрацію проти зробленого в США любительського антиісламського фільму «Безвинність мусульман». Перед цим із закликом до жителів Лівану звернувся лідер «Хезболли» Хасан Насралла, який звинуватив США у спонуканні, під приводом свободи слова, до демонстрації в інтернеті згаданого фільму. Насралла також закликав до проведення «тижня протестів» проти фільму і США.

Сюзан Райс, посол США в ООН, заявила у неділю журналістам, що протестами проти антиісламського фільму скористалися «екстремістські елементи». «Незабаром після початку акції протесту перед нашим консульством у Бенгазі, як ми гадаємо, що й не виключено, екстремістські елементи проникли в натовп із важкою зброєю, яка тепер, на жаль, доступна в післяреволюційній Лівії, і це вилилося у дещо набагато сильніше», – наголосила Райс.

Міністр закордонних справ Лівану Аднан Мансур закликав главу Ліги арабських країн Набіля ель-Арабі до проведення негайної наради на рівні міністрів закордонних справ цієї організації для обговорення цього фільму.

У Пакистані в понеділок у перебігу антиамериканських демонстрацій одна людина загинула, в Карачі поліція заарештувала 20 студентів-учасників демонстрації. В Індонезії поліція застосувала цього дня силу для розгону демонстрантів, у місті Медані індонезійці розтоптали американський прапор. А в Кабулі цього понеділка сотні людей протестували проти фільму «Безвинність мусульман», стріляли в поліцію, в результаті чого близько 40 стражів порядку були поранені.

Під час протестів проти цього антиісламського любительського фільму вже загинуло до 18 осіб.

Напад на консульство США мого бути спланованим – керівник МВС Лівії

У Лівії спростовують поширені чутки про нібито 50 заарештованих за підозрою в організації нападу на консульство США в Бенгазі минулого вівторка, коли загинув посол США Крістофер Стівенс та ще троє американців. Так міністр внутрішніх справ Лівії Фавзі Абдель Ааль наголосив, що за такими підозрами заарештовано лише чотири особи, а решта людей, до півсотні, це лише свідки, котрих поліція опитує у справі.

«Я не вважаю, що 50 осіб було заарештовано, але вони допомагають своїми свідченням попередньому розслідуванню. Четверо осіб, яких підозрюють у справі, заарештовані. Розголошення деталей цього не може служити справі розслідування», – попередив Фавзі Абдель Ааль.

У розмові з журналістами він сказав, що, ймовірно, напад на консульство США був спланований наперед. «Я вважаю, й деталі про це свідчать, якщо протестувальники були озброєні, несли з собою автомати, кулемети, гранатомети – це не був мирний протест», – сказав міністр внутрішніх справ журналістам.

Уже згаданий посол США в ООН Сюзан Райс зауважила, що поки-що не зрозуміло, до кого причетні нападники в Бенгазі, чи до «Аль-Каїди», чи до інших терористичних груп.

Наприкінці минулого тижня 89-річний колишній держсекретар США Генрі Кіссінджер, оцінюючи нинішні демонстрації в мусульманських країнах, зазначив: «Складається абсурдна ситуація: приводом послужило нікому не відоме коротке відео, про яке уряд Сполучених Штатів нічого не знав, і на яке не мав впливу. А тепер адміністрація США повинна піддати його цензурі, хоча це за межами її повноважень. Ці безлади показують, як повільно ці країни просуваються до демократії, якщо цей процес взагалі має місце. Якщо політична партія понад усе ставить закони шаріату і сприймає їх як єдину істину, то демократія майже неможлива, і тут нам не варто піддаватися ілюзіям».

Кіссінджер також вважає, що у відповідь на добре ставлення США до арабського світу мусульмани мають відповідати взаємністю, а не ставати на радикальні позиції повного несприйняття і ворожості.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG