Доступність посилання

ТОП новини

Нова фатва Рушді на тлі мусульманських протестів у світі


Салман Рушді
Салман Рушді
Лондон – У країнах мусульманського світу вже кілька днів відбуваються протести проти відео-стрічки, яку назвали образливою для ісламу. Серед жертв насильницьких демонстрацій – американський посол в Лівії та багато інших невинних людей.

Мусульмани у країнах від Пакистану до Філіппін обурені кінострічкою, яку фактично ніхто не бачив. Ті, хто був змушений з нею познайомитися, зокрема, держсекретар США Гілларі Клінтон, назвали її огидним намаганням спровокувати ісламський світ.

Відео засудив також британський письменник Салман Рушді, якого Іран у 80-х роках закликав убити за його книгу, яка, буцімто, також ображала іслам. Пан Рушді переховувався багато років.

Тепер стало відомо, що один з релігійних діячів в Ірані знову оголосив, що письменника таки треба убити і, мовляв, якби фатва була виконана тоді, то ніхто не посмів би створити фільм, що став причиною сьогоднішніх протестів. За убивство письменника оголошена винагорода.

Демократія та іслам

Колишній британський прем’єр-міністр Тоні Блер, який виконує роль міжнародного посланця на Близькому Сході, також засудивши відео, назвавши реакцію ісламістів абсурдною. В інтерв’ю британському радіо він, зокрема, сказав, що після «Арабської весни» багато країн мусульманського світу лише навчаються демократії.

Ніхто не повинен когось називати невірним лише тому, що людина дотримується іншої релігії
Тоні Блер
«Демократія – це не просто спосіб голосування на виборах. Це спосіб мислення. Випробування демократії відбувається тоді, коли видно, як більшість приходить до влади, і як поводяться з меншиною. Тут йдеться і про освіту для людей, які могли б працювати у відкритій до світу економці, а також про плюралістичний погляд на релігію, коли люди мали б казати: «я мусульманин, а ти християнин. Ми можемо жити поруч». Ніхто не повинен когось називати невірним лише тому, що людина дотримується іншої релігії», – сказав Тоні Блер, який також повідомив, що днями знову вирушає на Близький Схід.

За його словами, на зміни у багатьох мусульманських країнах піде багато часу – принаймні, життя одного покоління.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG