Доступність посилання

ТОП новини

Коморовський розповів Януковичу, що віддаляє Україну від ЄС


Справа Тимошенко завадить підписанню угоди про асоціацію з Євросоюзом, зазначає президент Польщі
Справа Тимошенко завадить підписанню угоди про асоціацію з Євросоюзом, зазначає президент Польщі
Київ – Президент Польщі Броніслав Коморовський заявив, що судові процеси проти екс-прем’єра Юлії Тимошенко можуть стати перешкодою для підписання Угоди про асоціацію України з Євросоюзом. Про це він сказав під час спільної прес-конференції з Президентом України Віктором Януковичем. Водночас, Коморовський висловив сподівання, що чергові парламентські вибори в Україні наблизять її до європейських процесів. Натомість Янукович зазначив, що українська влада зробить все від неї залежне, щоб вибори відбулися демократично і прозоро. Щодо Тимошенко, судячи з відповідей Віктора Януковича, він не планує найближчим часом вирішувати питання щодо її звільнення.

Польща і надалі бажає відігравати роль держави, яка підтримує європейські прагнення України. Про це заявив глава польської держави Броніслав Коморовський журналістам на спільній прес-конференції з Президентом України Віктором Януковичем у Києві. Водночас, Коморовський зауважив, що судові процеси щодо колишнього Прем’єр-міністра Юлії Тимошенко можуть стати перешкодою для підписання угоди про асоціацію між Україною і Європейським Союзом.
Справа Тимошенко є серйозною перешкодою на шляху наближення України до установ Європейського Союзу
Броніслав Коморовський

«Справа Юлії Тимошенко є внутрішньою справою України, однак, ця справа також є серйозною перешкодою на шляху наближення України до установ Європейського Союзу. Ця справа також може бути перешкодою у підписанні та ратифікації договору про асоціацію», – сказав Президент Польщі.

Тимошенко відвідає радник Коморовського

Броніслав Коморовський повідомив, що у п’ятницю, 21 вересня, його радник Тадеуш Мазовецький зустрінеться з Юлією Тимошенко. Крім того, Президент Польщі зауважив, що позитивно сприйняв інформацію про завершення суду у справі колишнього тимчасового виконувача обов’язків міністра оборони Валерія Іващенка. У серпні йому змінили вирок на умовний, звільнивши прямо в залі суду.

Водночас, Коморовський наголосив на рішучості України у проведенні реформ, зокрема, у судовій і правовій системах. За його словами, ці реформи відбуваються відповідно до принципів Венеціанської комісії.

Янукович побажав Тимошенко одужання, але не звільнятиме її

Утім, Президент України Віктор Янукович не планує найближчим часом ухвалювати рішення про звільнення Юлії Тимошенко. Це випливає з його відповіді на запитання, чи виконає він свою обіцянку вирішити це після того, як завершаться судові процеси щодо екс-прем’єра.
Судові справи, які повинні бути розглянуті, дадуть відповідь, наскільки Тимошенко буде винною в тих питаннях, по яких їй висунуті обвинувачення
Віктор Янукович

«Процес у справі Тимошенко ще не завершений, і судові справи, які повинні бути розглянуті, дадуть відповідь, наскільки Тимошенко буде винною в тих питаннях, по яких їй висунуті обвинувачення. Я неодноразово казав про те, що ми зацікавлені і будемо робити все, щоб ці справи відбувалися тільки у правовій площині», – наголосив Янукович.

При цьому він побажав Юлії Тимошенко якнайшвидшого одужання для завершення судових процесів. За «газовою» справою екс-прем’єр уже пройшла усі судові інстанції в Україні, але є підсудною у справі корпорації ЄЕСУ.

Коморовський поставив Януковича перед вибором

Під час двосторонньої зустрічі обговорювали й інші теми. Так Броніслав Коморовський закликав Україну зробити вибір між Європейським Союзом та Митним союзом. Він попередив про неможливість одночасної реалізації обох курсів. У відповідь Віктор Янукович заявив, що Україні цікава тільки економічна інтеграція, коли мова йде про такі об’єднання, як Митний союз.

Президент Польщі Броніслав Коморовський розпочав свій візит в Україну покладанням квітів до Могили невідомого солдата та жертвам Голодомору 1932-1933 років. У програмі його візиту також зустріч із Прем’єр-міністром України Миколою Азаровим та Головою Верховної Ради Володимиром Литвином і участь у заключній частині Економічного польсько-українського форуму.

У п’ятницю, 21 вересня, Броніслав Коморовський з Віктором Януковичем планують взяти участь в урочистому відкритті Польського військового цвинтаря у Биківні, що на Вінниччині, де, за даними польських істориків, поховані близько трьох з половиною тисяч поляків – жертв радянського НКВС. За повідомлення прес-служби польського президента, на цей день також заплановані його зустрічі з представниками української опозиції, а також польської діаспори у Києві та Вінниці.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG