Доступність посилання

ТОП новини

Одесити лінуються скаржитися на якість харчів, вони домовляються з продавцями


Одеса – В Одесі вартість продуктів харчування у супермаркетах приблизно така ж сама, як і на ринках. Інспекція із захисту прав споживачів констатує, що одесити воліють краще домовлятися з продавцями, аніж скаржитися до контролюючих органів на якість продуктів.

Скарги на якість продуктів харчування, за даними Одеської обласної інспекції із захисту прав споживачів, складають чверть від усіх скарг на якість придбаних товарів та послуг. Скарги на обслуговування у закладах громадського харчування взагалі є поодинокими, конкуренція швидше знищить кафе чи ресторанчик, ніж контролюючі органи.

Люди просто не хочуть морочитися зі скаргами, визнає голова інспекції Дмитро Пєструєв.

За його слова, він купує продукти харчування виключно у супермаркетах і радить чинити так само й іншим.
Купуючи товар на ринку, споживач здебільшого залишається сам на сам із неякісним товаром, тому що довести сам факт покупки на ринкові часто доволі таки важко
Дмитро Пєструєв

«Я можу сказати, що купуючи товар у супермаркеті і отримуючи розрахунковий документ у вигляді чеку, споживач має всі важелі, щоб захистити свої права. А купуючи товар на ринку, споживач здебільшого залишається сам на сам із неякісним товаром, тому що довести сам факт покупки на ринкові часто доволі таки важко. До того ж, є деякі нюанси законодавства, які ускладнюють проведення планових перевірок на фермерських ринках, вуличної торгівлі, яку ми нерідко зараз бачимо на вулицях нашого міста. Доти, доки ми купуватимемо м’ясо у бабусі з газетки на тротуарі, вона продавати його буде», – зауважує голова інспекції із захисту прав споживачів.

Ціни ринків і супермаркетів практично не відрізняються

Відколи ціни на одеських базарах та у супермаркетах практично зрівнялися, багато одеситів схиляються до традиційного способу купування харчів – на ринку.

«Мені здається, що там вони корисніші, ніж у супермаркеті», – каже молода одеситка, хоча й визнає, що мала неприємності з продуктами з ринку.

А от Валентина, яка багато років мешкає неподалік славнозвісного Привозу, запевняє, що саме у супермаркеті більше шансів купити «кота у мішку». «М’ясні продукти запаковані у фольгу, ні понюхати, ні подивитися не можна», – каже вона.

До того ж, на ринку практикують вечірній розпродаж того, що не встигли продати за день, а найголовніше – там є «свої люди», зауважує вже Марина. «Ми знаємо вже цих сільських людей», – зауважує вона.

Однак, «свої люди» (не лише на ринках) не вирішують усіх проблем. Про це свідчить, зокрема, зростання кількості випадків харчових отруєнь, особливо у літній час. Із останніх резонансних – масове отруєння солдатів військової частини № 3014, отруєння у ресторані двох десятків випускників Одеської національної юридичної академії та масове захворювання дітей у таборі «Автодорожник».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG