Доступність посилання

ТОП новини

Після смерті відомого еколога розслідування оприлюднених ним фактів зупинилось – колеги


Після вбивства відомого еколога Володимира Гончаренка у Дніпропетровську розслідування щодо оприлюдненої ним інформації про виявлення радіоактивно забрудненого металу зупинилось. Про це сьогодні заявили його колеги-екологи, активісти громадського руху «За право громадян на екологічну безпеку».

«Попри численні докази та звернення представників нашої організації до відповідальних органів впродовж двох місяців, розслідування фактично стоїть на місці. Частина звернень просто ігнорується, а інша містить стандартні відписки та відхрещування від відповідальності. Не було отримано жодної публічної реакції української влади і на численні колективні звернення громадських організацій», – йдеться у заяві екологів-активістів.

Як уточнила Радіо Свобода керівник Дніпропетровської міської організації руху «За право громадян на екологічну безпеку» Наталія Кожина, зокрема, в офіційній відповіді на запит екологів профільне Міністерство заявило, що перевірка даних, оприлюднених Гончаренком, не входить до його обов’язків.

На думку екологів, така відповідь порушує одразу 5 законів України та Конституцію, відтак колеги Володимира Гончаренка спрямували скаргу до Генеральної прокуратури України.

27 липня на прес-конференції у Дніпропетровську голова громадського руху «За право громадян на екологічну безпеку», керівник асоціації «Втормет» Володимир Гончаренко повідомив про ймовірне перебування на території Кривого Рогу металевих теплообмінників вагою в майже 200 тонн, забруднених гексахлорбензолом.

1 серпня Гончаренко був побитий невідомими, 3 серпня помер у лікарні. Слідство не виключає, що причиною інциденту стала громадська діяльність еколога.
XS
SM
MD
LG