Доступність посилання

ТОП новини

Регіонал проти регіонала? У Дніпропетровську за округ змагаються двоє однопартійців


Дніпропетровськ – У 24-му виборчому окрузі Дніпропетровська йде боротьба між двома кандидатами в народні депутати України, які є членами Партії регіонів, Анатолієм Крупським та Яковом Безбахом. Один – висуванець партії, працює першим заступником міського голови. Другий – депутат міськради від Партії регіонів, самовисуванець, помічник голови правління з соціальних питань ВАТ «ІНТЕРПАЙП Нижньодніпровський трубопрокатний завод». Кандидати звинувачують один одного в передвиборних порушеннях. Експерти зазначають: те, що відбувається на цьому окрузі, свідчить про протистояння в самій партії.

Один із приводів протистояння між кандидатами-регіоналами на виборчому окрузі № 24 – білборди. Самовисуванець Яків Безбах звинувачує свого опонента, висуванця партії Анатолія Крупського у використанні адмінресурсу: округ майорить рекламними щитами з фото міського голови Івана Куліченка і написом «Я вірю Крупському». Представники Безбаха у суді намагались довести, що це порушення – агітація з боку посадовця. Однак суд став на бік його опонента, визнавши, що Іван Куліченко в даному випадку не посадовець, а фізична особа.
Ми готові до того, що Безбах буде перешкоджати веденню нормальної кампанії всіх кандидатів, він таким чином робить собі піар
Олег Каспаров

Юрист, який здійснював правову підтримку Крупського в суді, директор асоціації «Правозахист» Олег Каспаров зазначає: «Всі претензії Безбаха судами всіх інстанцій визнані необґрунтованими, дії кандидата Крупського щодо ведення агітації визнані законними. Ми готові до того, що Безбах, використовуючи медіаресурси корпорації, в якій він працює, буде перешкоджати веденню нормальної кампанії всіх кандидатів, він таким чином робить собі піар».

Водночас сам Яків Безбах заявляє, що сумнівні методи у виборчій кампанії застосовує його опонент-однопартієць Анатолій Крупський.
Два Безбаха-«двійника» серед кандидатів з’явилось. Це як? Хто за них платив по 13 тисяч внеску, якщо вони безробітні?
Яків Безбах

«Гроші, які виділялись бюджетом на водовід в Самарівці, приміром, – він каже, що це він зробив, хоча він ніякого стосунку не має. Висять білборди, що це він курирує, хоча він немає стосунку. Два Безбаха-«двійника» серед кандидатів з’явилось. Це як? Хто за них платив по 13 тисяч внеску, якщо вони безробітні? Я ж прекрасно розумію, для чого це робиться», – сказав Радіо Свобода Яків Безбах.

Спостерігачі стежать за всіма

Між тим громадські організації, які стежать за виборами, мають питання до кампаній обох кандидатів. Координатор руху «За чесні вибори!» Олексій Лазько повідомив Радіо Свобода, що на «гарячу» лінію організації дзвонили люди, які представились робітниками заводу, де працює Яків Безбах, і скаржились.
Говорили, що «є рекомендації» голосувати за певного кандидата. Не погрожують, але «є рекомендації» голосувати так-то
Олексій Лазько

«У понеділок зафіксовано два дзвінки, у вівторок три, в середу п’ять. Дзвонили люди, звісно, не всі представились, і говорили, що «є рекомендації» голосувати за певного кандидата. Не погрожують, але «є рекомендації» голосувати так-то», – повідомив Олексій Лазько, додавши, що передав цю інформацію до Комітету виборців.

Водночас громадянська мережа «Опора» зафіксувала факти, коли в місцевих ЗМІ надаються певні переваги іншому кандидату – Анатолію Крупському. Представник «Опори» у Дніпропетровську Ольга Солодушко, зокрема, розповіла Радіо Свобода, що газета, яка фінансується з бюджету, друкує винятково позитивну інформацію про Крупського і негативну – про його опонента.
Якщо органи влади розміщують інформацію про одного кандидата, то вони повинні розмістити інформацію й про інших кандидатів
Ольга Солодушко

«Спостерігачами «Опори» зафіксовано порушення статті 74 пункту 6 «Закону про вибори народних депутатів». Газета «Зоря», яка фінансується з обласного бюджету, № 39 за 27 вересня – тут друга сторінка повністю присвячена кандидату Анатолію Крупському та його заслугам. А сторінка № 3 – присвячена Якову Безбаху, тут розміщений відкритий лист заслуженого металурга України, що несе негативний характер. Ми вбачаємо в цьому ознаки «чорного» піару. Також зафіксовано, що в Самарському райвиконкомі, на дошках, де вивішується інформація про район, вивішена районна газета, де подається позитивна інформація про Анатолія Крупського. Але про інших кандидатів не згадується. За законом, якщо органи влади дають дозвіл або розміщують інформацію про одного кандидата, то вони повинні розмістити інформацію й про інших кандидатів», – повідомила Ольга Солодушко.

«Який ресурс переможе?»

Керівник Незалежної асоціації журналістів Іван Красиков констатує: боротьба кандидатів-регіоналів на окрузі в Дніпропетровську може свідчити про протистояння всередині самої партії.
Ми тут маємо реальне втілення боротьби двох протилежних сил всередині Партії регіонів
Іван Красиков

«Цей округ цікавий тим, що єдиний округ в області, де змагаються по суті два кандидати, які мають ресурс. Мені здається, що ми тут маємо реальне втілення боротьби двох протилежних сил всередині Партії регіонів. Є кандидат з ресурсом заводу, з ресурсом групи Пінчука, а є кандидат – чистий адмінресурс. І питання – який ресурс переможе, так званий «заводський» чи адміністративний? Це буде змагання дуже цікаве, найцікавіший округ, напевно», – прокоментував Радіо Свобода Іван Красиков.

Всього у 24-му окрузі в Дніпропетровську зареєстровано 22 кандидати: семеро від партії, 15 – самовисуванці.
  • Зображення 16x9

    Юлія Рацибарська

    Журналістка-фрілансерка. Працюю кореспонденткою Радіо Свобода в Дніпрі з 2006 року. Народилась на Дніпропетровщині. Закінчила факультет систем і засобів масової комунікації Дніпровського національного університету – магістр журналістики. Писала для місцевих та загальноукраїнських газет і журналів, працювала новинкаркою та дикторкою на радіо, кореспонденткою та редакторкою сайту в інформагенції. Пишу, фотографую, надихаюсь історіями людей.

XS
SM
MD
LG