Доступність посилання

ТОП новини

Європарламент не визнає вибори в Україні через Тимошенко? (Світова преса)


Прага – Європейські газети інформують про ймовірність переведення ув’язненого лідера «Батьківщини» Юлії Тимошенко з харківської лікарні назад до в’язниці. Західні аналітики попереджають про «руки Москви» на виборах в Грузії, Україні й Литві. У пресі також запитують, яке рішення може ухвалити Європарламент сьогодні з приводу наступних парламентських виборів в Україні, чи можна їх оцінювати демократичними у випадку ув’язнення лідерів опозиції.

Польська Rzeczpospolita інформує про протести Об’єднаної опозиції в Україні з приводу ймовірного повернення їхнього ув’язненого на 7 років лідера Юлії Тимошенко з Харківської лікарні назад до в’язниці в Качанівці. В’язнична служба України заявляє, що вже досить лікувати Тимошенко, якщо вона почувається настільки краще, що може активно протестувати проти влади. Опозиція вважає звернення в’язничної служби з цього приводу до медичної комісії лише формальністю і переконана, що влада хоче повернути хвору Юлію Тимошенко до камери, де на неї знову чекають знущання. Газета з Варшави цитує звернення партії «Батьківщина», в якому наголошено, що влада Януковича мститься таким чином Тимошенко за нещодавнє відео, де лідер опозиції закликає народ до повстання проти кримінального режиму, який витворив нинішній глава держави. Тут також цитують заступника міністра охорони здоров’я Олександра Торкунова, який вважає безпрецедентним таке довге перебування на лікуванні ув’язненої Тимошенко.

Януш Бугайский, аналітик з Центру стратегічних і міжнародних досліджень у Вашингтоні, попереджає на сторінках американської The Christian Science Monitor, що парламентські вибори на сході Європи демонструють всю вразливість демократії і суверенітету країн, які були в полоні СРСР, а тепер є в полі зору глави Кремля Володимира Путіна, який виношує плани створити Євразійський союз як противагу ЄС на Заході, та Китаю – на Сході. Путін хоче реінтегрувати колишні республіки СРСР і посилити тут вплив Москви, зауважує експерт зі США. Бугайський також не виключає нового вторгнення Росії в Грузію, щоб віддячити таким чином ненависному президентові Саакашвілі і посилити тут свій вплив. Американський аналітик також прогнозує вуличні протести внаслідок парламентських виборів 28 жовтня в Україні, коли опозиція виявить масові порушення з боку влади. Бугайський вважає, що Кремль влаштовує авторитарний режим в Україні та ізоляція Заходом Києва, і Москва робитиме все для стабілізації свого випливу в регіоні. Тут йдеться також про втручання Росії в перебіг парламентських виборів 14-го і 28 жовтня в Литві, коли проросійські бізнесмени намагаються купувати політичний вплив у цій республіці.

Московська «Независимая газета» інформує про те, що соратники обіцяють Юлії Тимошенко швидке визволення, враховуючи, що Європарламент розмірковує над адекватністю виборів до парламенту України 28 жовтня. У вівторок Європарламент заслухає доповіді експертів про ситуацію в Україні. Мова йде про те, чи можна вважати майбутні результати парламентських виборів в Україні адекватними, коли до участі в них не були допущені головні лідери опозиції. Газета з Москви також зауважує, що Європарламент поки-що слухає точки зору і не ухвалює ніяких рішень. Хоча експерти повідомляють газеті, що такий розвиток подій свідчить про підготовку опозицією в Україні вуличного сценарію боротьби за владу та визволення своїх соратників із в’язниць.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG