Доступність посилання

ТОП новини

Громадські активісти протестуватимуть біля Адміністрації Президента проти закону про біометричні паспорти


Київ – Біля Адміністрації Президента 16 жовтня збираються правозахисники та представники громадських організацій. Вони закликають главу держави ветувати закон про запровадження біометричних паспортів. І стверджують, що таке нововведення створює небезпеку тотального контролю над особистістю. Ініціатор закону Василь Грицак переконує: жодної загрози немає.

Усі бази даних про громадян України можна купити на будь-якому книжковому ринку, стверджує Юрій Винниченко, один із очільників громадської організації «Батьківський комітет України». Це підтверджує факт, що будь-які реєстри сьогодні «зливають», говорить він. А закон про біометричні паспорти – це ще й спроба об’єднати всі бази в одну і включити до неї додаткову інформацію, наприклад, відбитки пальців.

«Ми не злочинці, ми не порушували закон. А буває таке: підкинули комусь пакетик із марихуаною або випадково знайшли якусь вогнепальну зброю. Тепер довести вину будь-якої людини буде легше, коли там уже будуть відбитки пальців. Адже технічні засоби сьогодні дозволяють поставити цей відбиток, де завгодно. Це вибудовування тоталітарного суспільства!» – впевнений Юрій Винниченко.

Базу даних захищає Конституція?

Автор законопроекту, депутат від Партії регіонів Василь Грицак стверджує, що загрози можливого витоку інформації з цієї бази, а тим більше використання її злочинцями, немає. Адже база буде надійно захищена.

«Вся база даних про фізичних осіб громадян України, яка буде в реєстрі, охороняється державою Україна. Вся база даних охороняється гарантіями закону про захист персональних даних. Якщо ми говоримо, що в нас в Україні діє Конституція, у нас в Україні діють закони, значить, неможливо жодної деталі навіть біометричної інформації про людину отримати якимсь шляхом. Тому що та людина, яка буде мати доступ до цієї інформації, абсолютно буде кодифікована. Коли запрацює реєстр, це буде тотальний контроль за тими працівниками міліції, які будуть обслуговувати реєстр. Я вам скажу, що це є неможливим, щоб жодна інформація про людину попала комусь там», – сказав депутат в ефірі Радіо Свобода.

У Європі єдиних баз даних нема – правозахисники

Омбудсмен України Валерія Лутковська надіслала відкритого листа Президенту Вікторові Януковичу з пропозицією накласти на закон вето. На думку Лутковської, схвалена редакція закону не відповідає Конституції України, європейським стандартам у сфері захисту персональних даних і становить загрозу порушенню прав і свобод людини.

Правозахисники стверджують: у більшості країн Європи єдиних баз даних про громадян немає. Наприклад, Конституційний суд Німеччини встановив, що запровадження ідентифікаційного номеру особистості створює загрозу для людської гідності. А Конституція Португалії забороняє присвоєння єдиного ідентифікатора й обмін інформації між базами даних. У США існує 16 відомчих систем, обмін інформації між якими також заборонений.

2 жовтня Верховна Рада ухвалила закон, що передбачає запровадження біометричних паспортів. 15 жовтня закон надіслали на підпис Президента.
  • Зображення 16x9

    Марічка Набока

    У 2004 році закінчила Український гуманітарний ліцей КНУ імені Тараса Шевченка. У 2010-му отримала диплом магістра журналістики Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка. Маю публікації в газеті «Громадський захисник», журналах «Книжник-review», «Київська Русь» та інших виданнях. Працювала в програмі «Підсумки» на телеканалі «Ера». На Радіо Свобода – з 2007 року. Коло професійних зацікавлень: права людини, українська культура, волонтерський рух.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG