Доступність посилання

ТОП новини

Кожний кілограм гречки відбиватимуть у 10-20-кратному розмірі за рахунок того ж виборця – експерт


Київ – За кожне місце у новому парламенті змагаються по 2 політики-порушники. Про це свідчить рейтинг громадянського руху «Чесно». І, за їхніми даними, Партія регіонів, «Батьківщина» та КПУ ведуть до парламенту найбільше несумлінних кандидатів. Між тим експерти наголошують: ідеальних політиків не існує. Та й за порушення притягувати до відповідальності народних обранців нині не вдасться, кажуть вони. Тож виборцям фахівці радять голосувати насамперед згідно зі своїми критеріями порядності.

У списках партій заховались потенційні порушники, заявляють активісти громадянського руху «Чесно». Так, за їхніми даними, понад 100 несумлінних кандидатів до парламенту ідуть за списками Партії регіонів, близько 90 – із «Батьківщиною» і майже 25 – із КПУ.

Водночас активісти виявили: уже сьогодні 570 з усіх майбутніх депутатів мають непрозорі доходи та витрати, а близько 480 – причетні до корупційних дій. Окрім того майже 300 кандидатів під час нинішньої каденції парламенту особисто не голосували, їхніми картками голосували інші. Тож, якщо їх оберуть знову, ситуація може повторитися, висловлюють побоювання представники «Чесно» і пропонують політикам 10 механізмів, які можуть поліпшити їхню доброчесність. Зокрема, запровадження кримінальної відповідальності за неособисте голосування.

Суспільний імунітет – ліки від депутатських порушень?

Між тим, деякі політики потреби у подібних покараннях не бачать.
Не вважаю, що ми повинні відкривати цю скриню Пандори, заміняючи політичну відповідальність кримінальною
Юрій Мірошниченко

«Я не вважаю припустимим голосування депутатами за інших. Але я так само не вважаю, що ми повинні відкривати цю скриню Пандори, заміняючи політичну відповідальність кримінальною. Суспільний імунітет має бути тим інструментом, який повинен унеможливлювати подібні явища, як голосування за інших», – наголошує представник Президента у парламенті, кандидат у народні депутати від Партії Регіонів Юрій Мірошниченко.

Натомість кандидати у депутати від ВО «Батьківщина», УДАРу та «Свободи» у понеділок підписали зобов’язання не голосувати чужими картками під час суспільного форуму «Чесна розмова» з майбутнім парламентом. Серед них і екс-міністр фінансів, а нині – кандидат від УДАРу Віктор Пинзеник, який водночас наголошує, що не менш важливим критерієм доброчесності народних обранців є і їхня фінансова підзвітність.
На всіх рівнях всі бюджети і всі головні розпорядники в кінці року повинні опубліковувати звіти і давати громадськості інформацію
Віктор Пинзеник

«На всіх рівнях всі бюджети і всі головні розпорядники в кінці року повинні опубліковувати звіти і давати громадськості інформацію. Наприклад, купили автомобілі, має бути розшифровано, які саме і за якою ціною. Закон про контроль за споживанням нічого не дає, тому що є кум, зять, сват», – каже він.

«Карати не можна пробачити» – де поставити кому?

Наразі ж виховати нечесних депутатів за допомогою закону в Україні не можна, адже за всі посадові порушення вони можуть понести щонайбільше дисциплінарну відповідальність. На цьому наголошує колишній міністр юстиції Микола Оніщук. І змінити ситуацію, за його словами, нині не можна: заважає конституційне регулювання.

«Щоб уникнути цього ганебного явища, треба, з одного боку, на конституційному рівні розглянути питання ухвалення рішень Верховною Радою. З іншої сторони – безпосередньо в законах про регламент Верховної Ради, про статус народного депутата передбачити додаткові випадки, коли народний депутат несе дисциплінарну чи адміністративну відповідальність», – зазначає правник.

Ідеальних не буває

Між тим, соціальний психолог Віктор Пушкар наголошує: ідеальних політиків не існує, адже недоброчесність – одна з характерних ознак політики. Тож кожен виборець сам має визначати найбільш порядного кандидата.
Кожний кілограм гречки, який він сьогодні видає виборцям, потім буде якось відбиватися у десятикратному чи двадцятикратному розмірі за рахунок того ж виборця
Віктор Пушкар

«Від того, хто намагається купити голоси, або намагається залякати і примусити голосувати за себе, певно, не варто чекати позитиву. Бо кожний кілограм гречки, який він сьогодні видає виборцям, потім буде якось відбиватися у десятикратному чи двадцятикратному розмірі за рахунок того ж виборця», – зазначає експерт.

Водночас Віктор Пушкар вважає, що особливу увагу виборці мають звертати на законотворчу діяльність народних обранців. Адже від політика, який проштовхує скандальні закони, значно більше шкоди, ніж від політика, який прогулює засідання, вважає експерт.

Між тим, під час нинішньої виборчої кампанії громадянський рух «Чесно» проаналізував діяльність понад 2300 кандидатів. І, за їх результатами, понад 900 претендентів не відповідають критеріям доброчесності.
XS
SM
MD
LG