Доступність посилання

ТОП новини

У Росії опозиціонера Развозжаєва звинуватили в підготовці заворушень


Леонід Развозжаєв, архівне фото
Леонід Развозжаєв, архівне фото
У Росії опозиційному діячеві Леонідові Развозжаєву, активістові руху «Лівий фронт», офіційно висунули кримінальне звинувачення у справі про підготовку масових заворушень, порушеній після телефільму на прокремлівському каналі, повідомив сьогодні речник Слідчого комітету Росії Володимир Маркін.

Речник також повідомив, що до арештованого не допустили його адвоката Віолетту Волкову, бо вона не має права захищати його. Як сказав речник, Волкова захищає ще двох опозиціонерів, які проходять у цій справі, інтереси яких суперечать інтересам Развозжаєва.

Тим часом уповноважений із прав людини Росії Володимир Лукін побував сьогодні у слідчому ізоляторі в Москві, де утримують опозиціонера, і той заявив, що «ніякого фізичного впливу щодо нього в ізоляторі не вживали», повідомив сайт російського омбудсмана.

Раніше у відеозапису, який зробили днями в Москві під час конвоювання Развозжаєва, він вигукував, що після його викрадення з Києва він зазнав у Москві тортур.

В Управлінні верховного комісара ООН у справах біженців в Україні підтверджували, що громадянин Росії Леонід Развозжаєв хотів отримати статус біженця в Україні, але в день проведення юридичних консультацій зник під час обідньої перерви, не забравши своїх речей.

При цьому Слідчий комітет Росії вже заявляв, що Развозжаєв з’явився добровільно, подав явку з повинною, признався в підготовці заворушень у Росії на кошти представника Грузії і дав свідчення й проти інших звинувачених.

Із цих звинувачених іще один активіст «Лівого фронту» Костянтин Лебедєв перебуває під вартою, арештований, як і Развозжаєв, на два місяці. Звинувачення йому в підготовці до організації заворушень висунули ще минулого тижня. Координатора «Лівого фронту» Сергія Удальцова, який наразі перебуває під підпискою про невиїзд, уже викликали до Слідчого комітету для офіційного висунення звинувачення на п’ятницю.

Приводом для цього став фільм «Анатомія протесту-2», показаний на прокремлівському телеканалі НТВ 5 жовтня. У ньому стверджується, що опозиціонери готують силове захоплення влади в Росії на гроші з-за кордону. У фільмі, зокрема, містилися кадри, на яких вони нібито обговорюють це питання з грузинськими політиками. Фільм «Анатомія протесту-2» є вже другою частиною антиопозиційного телефільму каналу НТВ, яку, як і першу частину, опозиція звинувачує в наклепі на неї.
XS
SM
MD
LG