Доступність посилання

ТОП новини

Янукович виграв, але підозріло підраховують голоси (світова преса)


Прага – Впливові світові видання інформують, що в Україні внаслідок парламентських вибрів 28 жовтня Партія регіонів Президента Януковича явно залишається при владі. Крім цього в парламенті вперше буде мати фракцію партія «Свобода», лідер якої, як пишуть видання, відомий своїми «антисемітськими і расистськими висловлюваннями». Деякі з газет також зауважили у понеділок зранку, що офіційний підрахунок результатів парламентських виборів наразі значно відрізняється від даних екзит-полів.

Швейцарська Neue Zürcher Zeitung інформує в понеділок, що, згідно з підрахунком голосів після парламентських виборів в Україні, лідирує правляча партія Президента Віктора Януковича, котра має близько 30 відсотків підтримки. Газета також зауважує, що друга, за попередніми результатами, сила у новому парламенті – Об’єднана опозиція – набирає трохи більше 20 відсотків, вперше проходять в парламент – партія Віталія Кличка «УДАР» і «націоналістична» «Свобода».

Впливова New York Times називає «Свободу» партією «ультра-націоналістів, лідер котрої відомий своїми антисемітськими та расистськими поглядами». Американська газета також інформує, що з критикою угоди між націоналістами зі «Свободи» та Об’єднаною опозицією виступив у суботу міністр закордонних справ Ізраїлю Авігдор Ліберман, котрий згадав про загибель мільйонів євреїв в Україні під час Голокосту і наголосив: «антисемітські образливі заяви «Свободи» неодноразово викликали обурення як в Україні, так і в Ізраїлі, такі погляди нагадують про найпохмуріші сторінки в історії минулого століття, котрі привели людство до трагедії Другої світової війни».

Ізраїльська газета «Гаарец» пише, що «антисемітська партія під назвою «Свобода» буде значно представлена в українському парламенті після того, як отримає 12 відсотків голосів на парламентських виборах минулої неділі». У статті йдеться про лідера «Свободи» Олега Тягнибока, проти якого подали кілька скарг за расистські і антисемітські висловлювання. Ізраїльська газета тут згадує давні слова Тягнибока про те, що Україною править «москальсько-жидівська мафія».

Польська Gazeta Wyborcza попереджає, що в перебігу надходження офіційних даних з підрахунку голосів на парламентських виборах в Україні 28 жовтня вони відрізняються від даних екзит-полів. Газета вважає, що дані ЦВК в Києві, які наразі засвідчують 36 відсотків голосів для Партії регіонів Президента Януковича «підозріло відрізняються від наслідків соціологічних опитувань при виході виборців із виборчих дільниць». Дивно, що Партія регіонів отримує на «5 відсотків більше, ніж дають опитування», пише зранку в понеділок газета з Варшави. Видання також прогнозує, що з такими даними від ЦВК можна прогнозувати більшість Партії регіонів у новому парламенті, разом із комуністами.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.
XS
SM
MD
LG