Доступність посилання

ТОП новини

Чи була вибухівка на борту літака президента Польщі, що розбився у Смоленську?


Варшава – На рештках президентського літака ТУ-154, що розбився в квітні 2010 року у Смоленську, виявлені сліди вибухівки. Із передовицею такого змісту вийшла у вівторок одна з провідних польських газет Rzeczpospolita. Військова прокуратура та Рада міністрів Польщі спростовують інформацію, яка шокувала країну. Та Ярослав Качинський, брат загиблого президента Леха Качинського, заявляє, що прокурори не говорять правди.

Кількагодинне засідання Ради міністрів Польщі, дискусії у парламенті й численні прес-конференції політиків та експертів були присвячені новині, яка струсонула Польщею. У вівторок вранці впливова газета Rzeczpospolita повідомила, що польські експерти та слідчі майже місяць досліджували рештки президентського літака, які зберігаються в російському Смоленську. Як написала газета, фахівці начебто виявили сліди тротилу та нітрогліцерину на різних фрагментах ТУ-154. У деяких місцях, твердило видання, хімічних субстанцій було так багато, що вимірювальний прилад «зашкалило».

Реагуючи на статтю, деякі польські політики, а також родичі загиблих у Смоленській катастрофі заявили, що потрібно провести повторне розслідування причин аварії літака. Зокрема лунала думка про необхідність створення міжнародної комісії, як зайнялася б цією справою.

Прокурор спростовує інформацію з газети

До обіду прокуратура й влада відмовчувалися, а це ще більше розбурхало польські пристрасті навколо сенсаційної статті. Тим часом у Сеймі відбулося засідання незалежної комісії з розслідування смоленської катастрофи, яка складається з опозиційних політиків. Депутати говорили, що необхідно скликати надзвичайне засідання парламенту, яке заслухало б польського генпрокурора.

Інформація, озвучена польською військовою прокуратурою на довгоочікуваній прес-конференції, розчарувала спраглих сенсації. Прокурор Іренеуш Шельонґ спростував тези, оприлюднені газетою Rzeczpospolita.

«Призначені прокуратурою експерти, які разом з польським прокурором працювали в Смоленську, не виявили на рештках літака ТУ-154 тротилу чи якогось іншого вибухового матеріалу», – сказав Шельонґ.

Як говорить прокурор, зразки хімічних субстанцій, виявлених на фрагментах літака, щойно досліджуватимуться в польських лабораторіях, тож висновки газети про вибухівку безпідставні. Услід за такою заявою прокурора, газета Rzeczpospolita повідомила на своєму інтернет-сайті, що її твердження про виявлені тротил і нітрогліцерин були передчасними. Втім, додала згодом газета, на прес-конференції прокуратури таки прозвучала інформація, яка може бути приводом до занепокоєння.

«Із прес-конференції ми дізналися, що на рештках літака виявлене щось, що може бути слідами вибухових матеріалів», – підсумувала Rzeczpospolita у матеріалі «А все-таки не можна виключити наявність вибухових матеріалів».

Газета також наголосила, що гіпотези про ймовірний теракт на борту літака залишаються необґрунтованими, але в контексті поширених теорій змови зволікання й приховування прокуратурою настільки важливої інформації годі зрозуміти.

Опозиція знає своє

Прокуратурі не вірять польські опозиціонери. На цьому наголошує Ярослав Качинський, лідер партії «Право і справедливість».

«Зверніть увагу, прокурор Шельонґ спочатку дуже категорично заявив, що жодних вибухових матеріалів не було, що все це неправда, а потім зробив висновок, що все-таки щось там було, що пристрої недосконалі, що спершу треба дослідити зразки, і так далі, і так далі. Це схоже на великий обман», – заявив Ярослав Качинський.

Він також зауважив, що в нього є дані, які підтверджують інформацію, оприлюднену в газеті Rzeczpospolita.

Голова польського уряду Дональд Туск підозри опозиції називає абсурдними, такими, що руйнують громадянський мир у суспільстві.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG