Доступність посилання

ТОП новини

В опозиції вже загалом погодилися з рішенням ЦВК про п’ять проблемних округів


Опозиція символічно показала фальсифікацію, на її думку, результатів виборів. Фото з мітингу під ЦВК в Києві 5 листопада 2012 року
Опозиція символічно показала фальсифікацію, на її думку, результатів виборів. Фото з мітингу під ЦВК в Києві 5 листопада 2012 року
Керівники опозиційних сил після зустрічі в понеділок увечері з головою Центральної виборчої комісії Володимиром Шаповалом загалом прийняли рішення ЦВК про неможливість встановити достовірні результати виборів у п’яти одномандатних округах, щодо яких опозиція впевнена в перемозі своїх кандидатів.

Зокрема, голова ради Об’єднаної опозиції «Батьківщина» Арсеній Яценюк заявив після зустрічі: це рішення Центрвиборчкому означає, що «ми не дали кандидатам від влади незаконно захопити перемогу» в цих округах.

Лідер партії «Свобода» Олег Тягнибок назвав рішення ЦВК несправедливим, але додав, що воно краще, ніж було б визнання перемоги в тих округах представників влади чи провладних сил.

Третій учасник зустрічі від опозиції, голова партії УДАР Віталій Кличко висловив упевненість, що в разі призначення повторних виборів зможуть перемогти узгоджені кандидатури від опозиційних сил.

Раніше в понеділок лідери Об’єднаної опозиції, зокрема, той же Яценюк, заявляли, що виступають проти повторних виборів в округах, де перемагають представники опозиційних сил.

Центральна виборча комісія ухвалила в понеділок постанову, якою визнала неможливість встановити достовірні результати в п’яти одномандатних округах – №№ 94, 132, 194, 197 і 223. Центрвиборчком вважає за необхідне провести в цих округах повторні вибори і звернувся до Верховної Ради з закликом призначити ці повторні вибори. ЦВК вважає, що вибори в цих округах були проведені без дотримання виборчих норм.

При цьому в одному з цих округів визнаний переможцем кандидат від Об’єднаної опозиції, ще в одному, де підрахунок голосів досі не закінчили, опозиціонер на цьому етапі підрахунку веде перед із відривом у 16 голосів, у решті трьох ішлося про перемогу кандидатів від Партії регіонів чи самовисуванців, але опозиція впевнена, що це результат фальсифікацій і насправді її кандидати перемогли в усіх п’яти округах.
XS
SM
MD
LG