Доступність посилання

ТОП новини

У Британії підтвердили вирок опонентові Назарбаєва


Мухтар Аблязов, архівне фото
Мухтар Аблязов, архівне фото
Суд у Великій Британії підтвердив сьогодні заочний вирок у 22 місяці ув’язнення, винесений одному з чільних опонентів президента Казахстану Нурсултана Назарбаєва Мухтарові Аблязову. Таким чином, суд відхилив апеляцію Аблязова, яку він подав теж заочно.

Такий вирок Аблязову винесли в лютому за неповагу до суду через те, що він порушив судовий ордер про замороження його активів. Суд вирішив тоді, що Аблязов обдурив суд, не повідомивши про всі свої активи. На тому судовому засідання Аблязова теж не було.

Проти Аблязова в Лондоні позивається найбільший комерційний банк Казахстану, «БТА Банк», нині підконтрольний казахстанській владі, яким раніше керував Аблязов. Банк стверджує, що його колишній керівник розтратив із нього суму в 5 мільярдів доларів.

Мухтар Аблязов утік із Казахстану до Лондона 2009 року, коли казахстанська влада відібрала в нього контроль за банком. Де він перебуває нині, не відомо.

Аблязов заявляє, що всі звинувачення проти нього політично мотивовані і є намаганнями Назарбаєва усунути його як політичного супротивника.

Мухтар Аблязов на початку 2000-х років організував у Казахстані опозиційний «Демократичний рух Казахстану», був засуджений за незаконне підприємництво й зловживання службовим становищем на його попередній посаді міністра промисловості і торгівлі, та потім помилуваний. По тому він був серед організаторів опозиційної партії «Демократичний вибір Казахстану», пізніше закритої рішенням суду.
XS
SM
MD
LG