Доступність посилання

ТОП новини

Парламент Греції проголосував за непопулярні скорочення


Парламент Греції ухвалив пакет непопулярних заходів щодо заощадження бюджетних коштів, який є умовою надання додаткових кредитів для країни. Греція, що переживає тривалу боргову кризу, залишається на межі банкрутства. Загалом країна має зобов’язатися заощадити 13,5 мільярдів євро, щоб отримати черговий транш допомоги у 31,5 мільярди євро.

За складне для країни рішення проголосували 153 з 300 депутатів грецького парламенту. Без цього рішення грецька влада опинилася б без грошей ще до середини листопада і була б змушена оголосити про банкрутство країни.

Перед голосуванням прем’єр-міністр Греції Андоніс Самарас заявив, що наслідки неухвалення рішення для Греції були б згубними, бо їй довелось би покинути зону європейської спільної валюти.
Я буду боротися за те, щоб нам дали більше, ніж 31 мільярд євро, щоб ми могли якомога швидше сплатити наші державні борги
Андоніс Самарас

«Я буду боротися за те, щоб нам дали більше, ніж 31 мільярд євро, щоб ми могли якомога швидше сплатити наші державні борги. Колеги, того, що відбувалося в нас тут роками, ніде в світі не було, і це привело нас до банкрутства. Сьогодні ми все змінюємо, і це, хочете ви чи ні, але це є справжня революція», – наголосив Самарас.

Суворих заходів керівники фракцій вживають і до власних колег. За відмову підтримати заощадження дві партії, що входять до коаліції, виключили сімох своїх депутатів.

Греки кажуть: «це – смерть»

Але багато греків, які втратили роботу чи державну підтримку, опинилися без грошей вже давно і не перестають нагадувати про це своєму урядові. Профспілки організували ще один дводенний страйк, який зачепив роботу транспорту, навчальних закладів та державних установ. Голосування в парламенті супроводжувалося масовими протестами на вулицях. Вже звичним явищем у грецькій столиці став розгін демонстрантів за допомогою водометів, сльозогінного газу та шумових гранат. Сутичок із поліцією уникнути не вдається.

Сутички протестувальників з поліцією в Афінах, 7 листопада 2012 року
Сутички протестувальників з поліцією в Афінах, 7 листопада 2012 року
Греки протестують проти скорочень зарплати, збільшення податків, зміни трудового законодавства, коли стане легше втратити роботу всім, включно з державними службовцями, проти підвищення пенсійного віку, скорочення пенсії та мінімальної зарплати.

Для багатьох людей ідеться про справжню трагедію, говорить в інтерв’ю агентству Reuters один із протестувальників Дімітріс Васілопулос.
Та політика, яка вже проводиться, гарантує людям смерть
учасник протесту

«Заходи, за які збираються проголосувати в парламенті, та політика, яка вже проводиться, гарантує людям смерть», – переконаний він.

У неділю парламент має також проголосувати за новий бюджет.
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG