Доступність посилання

ТОП новини

Харківський перформанс: навколішках до лікаря


Харківський художник разом із рідними влаштував соціальний перфоманс «Лікарняний», під час якого митець протягом п’яти годин повз навколішках до поліклініки, щоб продовжити свій лікарняний, розповів Радіо Свобода сам художник, який працює під псевдонімом Василиса Незабаром.

Три місяці тому через Василь (а це справжнє ім’я художника), упавши, переламав п’яткові кістки. Від 15 серпня, після операції на ногах, і дотепер він має регулярно показувати свої травми лікареві. «Потрібно було показуватися травматологові 9-ї районної лікарні для продовження лікарняного один раз на тиждень. За домовленістю з лікарем замість мене ходила моя кохана жінка, і вона оформлювала необхідні документи», – розповідає Василиса Незабаром.



За словами художника, він намагався викликати лікаря до себе додому, але у приймальній поліклініки повідомляли, що медична установа таких послуг не надає. Василь каже, що ніяких претензій чи образ на свого особистого лікаря не має, бо він розуміє, що травматолог – заручник нормативно-правових актів, внутрішніх розпоряджень Міністерства охорони здоров’я та районної лікарні.

«Я коли замислював перфоманс, то не знав про сотні бабусь, які потерпають через цю недолугу медичну систему. Я просто знав, що мені за правилами внутрішнього розпорядку від Міністерства охорони здоров’я та Фонду соціального страхування потрібно з’являтися особисто до лікарні раз на тиждень. Мій лікар опинився між двома вогнями: якщо він діє по-людськи, то він стає порушником правил внутрішнього розпорядку. А якщо він залишається лікарем, який до літери виконує ці накази, то він стає монстром, який щотижня мене чи бабусю з травмами має тягнути до лікарні», – розповів Радіо Свобода художник Василиса Незабаром.

В середині жовтня Василь подолав сімнадцять кілометрів навколішках. Він одягнув наколінники і таким чином прийшов до лікарні, користуючись автобусом, переходом метрополітену. Весь шлях до лікарні і назад до свого будинку у нього склав майже п’ять годин. Відео, яке знімала його дружина Василь виклав у мережі «Фейсбук» цього тижня.

Коментуючи Радіо Свобода побачене на ролику, заступник голови харківської обласної адміністрації, який опікується медичними питаннями, Ігор Шурма наголосив, що, незважаючи на нормативно-правову базу, в якій прописано, скільки разів під час переламу кінцівок має з’явитися до лікарні пацієнт для огляду, лікарі мають підходити до кожного хворого індивідуально.

«Є хворі, які можуть прийти до лікарні, а є випадки, коли переламані кістки ніг, зокрема п’яток, і вони не можуть прийти. Звичайно, за таких обставин медик, який веде хворого, чи лікарська комісія, яка продовжує лікарняні, повинні знати, що є люди, до яких потрібно приходити додому і проводити огляд на місці, а вже потім подовжувати лікарняний», – зауважує харківський високопосадовець.

Він вважає, що міське управління охорони здоров’я має зібрати спеціальну комісію для вивчення подій, що показані в ролику Василя, і розібратися з випадками причин, коли лікарі змушують пацієнта приходити особисто до медустанови, незважаючи на серйозні травми.
XS
SM
MD
LG