Доступність посилання

ТОП новини

Опозиція результатів виборів не визнала, але іде в парламент


Київ – Опозиційні політичні сили не визнаватимуть офіційних результатів виборів. Про це йдеться у спільній заяві партій «Батьківщина», «Свобода» та УДАР. На мітингу під Центрвиборчкомом лідери опозиційних партій заявляють, що домагатимуться змін у складі ЦВК та міжнародних санкцій проти тих, хто причетний до фальсифікації виборів.

«Оголошені підсумки виборів не відображають реального волевиявлення українців ні щодо кандидатів у депутати за списками політичних партій, ні щодо кандидатів в одномандатних округах», – сказано у спільній заяві опозиційних сил.

Зокрема, Центрвиборчком ухвалив нелегітимні рішення щодо результатів виборів у семи мажоритарних округах: у п’яти – щодо неможливості встановлення результатів, а у двох – оголошено переможцями провладних кандидатів замість справжніх переможців. Тому опозиція не визнає результати виборів, доки опозиційні кандидати не будуть визнані переможцями, і залишає за собою право дострокового припинити повноваження парламенту.

Фальсифікаторам пообіцяли неприємності
ЦВК пішла на той самий злочин, на який йшли бійці спецзагонів міліції, що захоплювали виборчі дільниці
Олександр Турчинов

«ЦВК пішла на той самий злочин, на який йшли бійці спецзагонів міліції, що захоплювали виборчі дільниці, на які йшли члени комісій, підписуючи липові протоколи», – заявив перший заступник голови партії «Батьківщина» Олександр Турчинов.

За результатами виборів, опозиція зажадала також відставки Президента, Прем’єр-міністра та Генпрокурора, наголосив лідер виборчого списку «Батьківщини» Арсеній Яценюк.

«Якби вибори були за пропорційною системою, то ми би – «Батьківщина», «Свобода», УДАР – спільно мали би 240 депутатів проти 210 у Партії регіонів і комуністів», – зазначив лідер «Свободи» Олег Тягнибок.
Банда не буде їздити за кордон – це вже наше завдання у новому парламенті
Валентин Наливайченко

Один із лідерів виборчого списку УДАРу Валентин Наливайченко заявив, що опозиція вживатиме заходів для того, щоби проти осіб, причетних до фальсифікації виборів, запровадили міжнародні санкції. За його словами, «банда не буде їздити за кордон – це вже наше завдання у новому парламенті».

Із турботою про Тимошенко і депутатські мандати

Опозиційні політики також закликали Юлію Тимошенко, яка голодує проти фальсифікації виборів, припинити голодування.

Політолог Володимир Фесенко вважає, що насправді опозиція не діятиме так категорично, як її лідери промовляли на мітингу.
Можливості опозиції значно скромніші
Володимир Фесенко

«Те, що сьогодні пролунало на мітингу – це те, що хотіли би почути виборці. Оце для них і сказали. А насправді, можливості опозиції значно скромніші», – зазначив він у коментарі Радіо Свобода.

На думку експерта, опозиція налаштована на парламентську боротьбу і не прагне вуличного протистояння з владою, бо немає для цього сил.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG