Доступність посилання

ТОП новини

Російський «Газпром» уклав чергову домовленість щодо «Південного потоку»


Олексій Міллер (п) і Альоша Іванчич, віце-президент словенської компанії Comita, яка співпрацює з Росією і, зокрема, з «Газпромом», під час підписання угоди 13 листопада 2012 року
Олексій Міллер (п) і Альоша Іванчич, віце-президент словенської компанії Comita, яка співпрацює з Росією і, зокрема, з «Газпромом», під час підписання угоди 13 листопада 2012 року
Російський газовий монополіст «Газпром» підписав сьогодні остаточне інвестиційне рішення щодо будівництва ділянки газопроводу «Південний потік» на території Словенії.

Угоду підписали в офісі «Газпрому» в Москві голова правління російської компанії Олексій Міллер і керівники словенської газотранспортної компанії Plinovodi у присутності прем’єр-міністрів обох країн Дмитра Медведєва і Янеза Янші.

Останнім часом Росія інтенсифікувала роботу з країнами, якими має пройти планований газопровід. Зокрема, 29 жовтня таке остаточне інвестиційне рішення підписали з Сербією. 31 жовтня таке ж рішення схвалили з Угорщиною, але ще не підписали. Учора ухвалення інвестиційного рішення в «Газпромі» обговорили з керівництвом енергетичного концерну ENI з Італії.

Російський проект «Південний потік» має на меті транспортувати російський газ, оминаючи територію України, до країн Південної і Середньої Європи дном Чорного моря – до Болгарії, а далі однією гілкою до Сербії, Угорщини і Австрії, іншою до Греції й Італії. Планується, що він має запрацювати наприкінці 2015 року. Цей російський проект є суперником проекту Європейського Союзу «Набукко», який, у свою чергу, має транспортувати до Європи газ із родовищ Каспійського басейну, оминаючи Росію. У самій Росії серед провідних політиків лунають заяви про те, що «Південний потік» економічно не вигідний Москві і що його головна мета політична.
XS
SM
MD
LG