Доступність посилання

ТОП новини

Захист вимагає присутності Луценка у суді


Київ – 20 листопада Апеляційний суд Києва розпочне розгляд скарги екс-міністра внутрішніх справ Юрія Луценка у другій кримінальній справі. Він оскаржує обвинувальний вирок Печерського райсуду Києва у справі про продовження стеження за водієм колишнього заступника голови СБУ Валентином Давиденком. Захист колишнього міністра сподівається на виправдувальний вирок та вимагає обов'язкової присутності Юрія Луценка у суді. Державна пенітенціарна служба запевняє, що робить для цього все можливе.

17 серпня Печерський районний суд визнав винним колишнього міністра внутрішніх справ України Юрія Луценка у недбалості при продовженні оперативно-розшукових заходів щодо Валентина Давиденка – водія колишнього заступника голови СБУ Володимира Сацюка – та засудив до 2 років обмеження волі. Юрій Луценко вважає цей вирок Печерського суду незаконним і оскаржує його в Апеляційному суді Києва. Початок розгляду справи запланований на 10:00 20 листопада.

У Юрія Луценка є всі аргументи щодо його невинуватості і їх він має особисто доводити на суді, переконує адвокат екс-міністра внутрішніх справ Ігор Фомін.

«Вирок є незаконним. Він суперечить обставинам справи, матеріалам кримінальної справи та кримінальному закону України. Ми, безумовно, будемо ставити питання про його безпосередню присутність при розгляді апеляційної скарги, якщо його не доставлять до суду. Він написав апеляційну скаргу. Він має суду надати свої пояснення. Він писав відповідну заяву, він хоче взяти участь при розгляді його кримінальної справи. Це його процесуальне право. Ми готуємося до того, щоб розглядати цю справу. Якщо його не буде, то ми будемо реагувати на це», – наголосив Ігор Фомін.

Пенітенціарники запевняють, що Луценко у суді буде

Ігор Фомін сказав напередодні ввечері, що Луценка досі не доставили до Києва. Проте у Державній пенітенціарній службі запевнили, що на вимогу суду зроблять це.

Ми зробили заявку конвойній службі, і поки що немає ніяких підстав для того, щоб не направляти його в суд
Ігор Андрушко
«Ми отримали офіційний виклик до суду і призначення судового засідання по справі проти Юрія Луценка на 20 листопада і сьогодні пенітенціарна служба в рамках своїх інструкцій зробила все для того, щоб виконати цю доставку. Тобто ми зробили заявку конвойній службі, і поки що немає ніяких підстав для того, щоб не направляти його в суд», – сказав Радіо Свобода помічник голови Державної пенітенціарної служби України Ігор Андрушко.

Два тижні тому дружина Юрія Луценка Ірина заявила, що стан здоров'я її чоловіка погіршився і він вимагає забезпечити його необхідним медичним лікуванням в стаціонарному спеціалізованому закладі для усунення постійного фізичного болю. Проте це не заважає Юрію Луценку бути присутнім на судовому засіданні, зауважив захисник Ігор Фомін. Він також наголосив: якщо Юрія Луценка не привезуть на засідання, захист вимагатиме перенести справу. Ігор Фомін сказав, що захист чекає лише на виправдувальний вирок.

Тим часом інший адвокат Луценка Олексій Баганець заявив, що вони не мають ніяких очікувань від апеляції. Проте цей шлях – судових інстанцій в Україні – треба пройти, щоб виграти справи в Європейському суді з прав людини.

27 лютого 2012 року Печерський районний суд Києва визнав Юрія Луценка винним у скоєнні низки посадових злочинів і засудив його до чотирьох років позбавлення волі з конфіскацією майна. А 3 липня Європейський суд із прав людини визнав незаконним арешт колишнього міністра внутрішніх справ Юрія Луценка. Відбувати покарання у Менську колонію екс-міністра відправили 31 серпня.

Радіо Свобода забезпечуватиме Twitter-трансляцію з зали суду. Слідкуйте за подіями за цим посиланням.
  • Зображення 16x9

    Наталка Коваленко

    Співпрацюю з Радіо Свобода з 2005 року. Магістр Інституту журналістики Київського національного університету ім. Т.Г. Шевченка. Народилася на Полтавщині 1984 року. Кореспондентка та редакторка сайту Радіо Свобода

     

XS
SM
MD
LG