Доступність посилання

ТОП новини

«Війни» за сланцевий газ на Львівщині тривають


Львів – Американська компанія «Шеврон» не знаходить порозуміння з органами місцевого самоврядування та екологами. Компанія перемогла у тендері на укладання угоди про розподіл продукції на Олеській площі (території Львівської та Івано-Франківської областей), де планує видобувати сланцевий газ. Але на Львівщині заявляють, що видобування сланцевого газу загрожує екологічною небезпекою, і вимагають, щоб американська фірма залучила львівських науковців до дослідження території. Тим часом більшість простих людей не розуміє проблеми, бо їм ніхто нічого не пояснює.

Компанія «Шеврон» обіцяла провести для мешканців і місцевої влади регіональні семінари про виробництво природного газу зі сланцевих порід. Однак голова Львівської облради отримав лист від керівника українського представництва фірми Піта Кларка з повідомленням, що компанія відкладає проведення регіональних семінарів на початок наступного року.

За словами новообраного парламентаря від ВО «Свобода» Ірини Сех, від територіальних громад і екологів уряд приховує інформацію про всі небезпеки, пов’язані з видобуванням сланцевого газу. Львівська облрада не ознайомлена з угодою, згідно з якою компанія «Шеврон» має працювати на Львівщині.

Ба більше того, два місяці тому Верховна Рада внесла кілька серйозних змін у закони, зокрема до деяких законодавчих актів України щодо виконання угод про розподіл продукції, яким створила, каже Ірина Сех, тепличні умови інвесторам у розробці надр, ігноруючи Конституцію, згідно з якою «надра є виключною власністю народу». Тобто парламентарі позбавили місцеві ради права впливати на питання екології, зокрема і видобутку сланцевого газу

На Львівщині можлива екологічна катастрофа – геолог

Найбільше мешканців і екологів хвилює, чим загрожує видобування альтернативного палива. Адже мова йде про дев’ять густонаселених районів так званої Олеської площі, яка розташована у санітарній охоронній зоні, де заборонено створювати навіть сміттєзвалище. На думку Володимира Харкевича, кандидата геолого-мінералогічних наук, є великі ризики для довкілля та підземних вод.

«За українським законодавством, є вимога, що санітарно-захисна зона має становити не менше як 3 кілометри. Тут у нас, на Львівщині, яка становить більшу частину Олеських площ, нема таких місць, де можна бурити свердловини за 3 кілометри від місця проживання людей. Якщо санітарні вимоги буде порушено, то можлива екологічна катастрофа», – зазначає Харкевич.

Науковець пояснює, що при бурінні свердловини отримаємо сотні тонн твердих шкідливих відходів і дві тисячі кубічних метрів рідких промислових відходів. Володимир Харкевич наголошує, що видобування сланцевого газу на Олеській ділянці не відповідає санітарним вимогам. Якщо ці вимоги будуть порушені, то підземні води будуть забруднені, а тут великі дози шкідливих речовин, люди п’ють воду з криниць.

Українські науковці хочуть досліджувати територію

Кандидат геологічних наук Роман Паньків вважає, що американська фірма, перш ніж розпочати якісь роботи, має збудувати каналізацію, очисні споруди. До того ж Львівська облрада повинна вимагати від компанії «Шеврон», щоб фахівці Інституту геології і геохімії горючих копалин НАН України брали участь разом з іноземцями у дослідженні території.

Новобрані депутати Верховної Ради від Львівщини обіцяють повоювати у парламенті за право органів місцевого самоврядування на надра, які держава надає в користування на умовах угод про розподіл прибутку.

За попередніми оцінками, на Олеській площі є 3 трильйони кубічних метрів газу. Планується залучити понад 25 мільярдів гривень. Експерти прогнозують, що чимало людей погодиться за пристойні гроші продати свою землю під видобування сланцевого газу.

У травні цього року міністр екології Едуард Ставицький заявив, що видобуток сланцевого газу на Львівщині не становиться ніякої загрози довкіллю. Компанія «Шеврон» планувала розпочати роботи у вересні і навіть Прем’єр-міністр Микола Азаров виявив бажання бурити першу свердловину. Втім, насамперед уряд і американська компанія мали б знайти порозуміння з людьми.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG