Доступність посилання

ТОП новини

Скандал у Криму: депутат погрожував журналісту


Сімферополь – Кримські журналісти вимагають від керівництва місцевого парламенту правової та політичної оцінки діям одного з депутатів Верховної Ради автономії. Під час сесії прямо в стінах парламенту Криму депутат Олександр Мельник нецензурно облаяв журналіста, а потім погрожував йому лише за те, що той попросив тихіше розмовляти під час запису телесюжету для державного телеканалу.

«А можна тихіше? Я прошу вас, тихіше, будьте ласкаві! Ми запишемо тут стенд-ап», – ці слова журналіста Кримськотатарської редакції Держтелерадіокомпанії «Крим» Шевкета Ганієва до депутата кримського парламенту Олександра Мельника, які прозвучали у коридорі Верховної Ради автономії 28 листопада, викликали негативну реакцію парламентаря.

Депутат, який вийшов під час пленарного засідання із зали і голосно розмовляв по телефону у коридорі, де проходила зйомка, обурився від такого прохання. «Поважайте депутата! Куди ви прийшли?! Взагалі знахабніли. Ви не у себе на кухні перебуваєте! Своїй жінці будете зауваження робити… Я тобі запишу потім! Будеш потім писати все життя! Ти дивись… Діяч, б…» – погрожував депутат Мельник.

«Чудо в пір’ях», «болван», «дурачок», «чувирло» – це лише найменш лайливі і нормативні слова, що лунали з вуст Олександра Мельника.



За лайку депутат вибачився

Пізніше, в ефірі власного телеканалу депутат заявив, що це була «звичайна провокація», однак усе ж вибачився, правда, не перед журналістом, а перед «усіма, хто це бачив».


Я попався і це потрапило у засоби масової інформації
Олександр Мельник

«Як би там не було, що б там не було, я був не правий, зрештою. Я, може, по суті був правий, обурений діями журналіста, а по формі я не правий. Ненормативною лексикою, напевно, користуються 99 відсотків чоловіків, але, бачите, я попався і це потрапило у засоби масової інформації. Я ще раз висловлюю вибачення, якщо я своїми діями зачепив чиїсь емоції. Це негарно, це нікого не прикрашує», – заявив депутат Мельник.

Жаль щодо цього інциденту в стінах кримського парламенту та «емоційного зриву депутата» висловив і голова Постійної мандатної комісії Верховної Ради автономії Костянтин Бахарєв. Радіо Свобода він сказав, що у випадку звернення облаяного депутатом журналіста чи когось іншого до комісії, її члени розглянуть поведінку свого колеги.

Тим часом керівник Інформаційного прес-центру Валентина Самар повідомила, що низка журналістських організацій уже підготувала звернення до керівників автономії із закликом дати політичну і правову оцінку заявам і діям депутата Мельника, в тому числі, розглянувши її в мандатній комісії кримського парламенту. Разом із цими заявами кримському прем’єру і спікеру журналісти передали копії повних, із хронометражем, відеозаписів інциденту.

Про цей конфлікт повідомили всі кримські телеканали, окрім ДТРК «Крим», де, власне, і працює головним редактором Шевкет Ганієв. Журналісти телеканалу розповіли, що керівництво заборонило давати інформацію про це в ефір.

Генеральний директор ДТРК «Крим» Степан Гулеватий свою причетність до заборони заперечує. Каже, рішення ухвалювали редактори новинних програм, виходячи саме з того, що й так інші канали показали це. Водночас, він заявив, що не захищатиме ні депутата, ні журналіста.

«У медалі завжди є два боки. І правого чи неправого тут визначити важко. Я Мельника не захищаю, але й не збираюся виправдовувати нашого журналіста», – зазначив генеральний директор ДТРК «Крим» Степан Гулеватий.

У журналіста не має сподівань на правоохоронців

Шевкет Ганієв сказав Радіо Свобода, що не скаржитиметься на Олександра Мельника до правоохоронних органів, оскільки не вірить, що ті зможуть його захистити, а також не хоче давати приводів для подальших якихось дій з боку депутата з неоднозначною репутацією.

Про те, що журналіста правоохоронці не захистять, в інтерв’ю Радіо Свобода заявив і народний депутат України із фракції НУНС Геннадій Москаль, який пов’язує депутата з кримінальними колами. Наприкінці 90-х років минулого століття, коли генерал Москаль очолював кримську міліцію, а потім 2006 року, коли він працював заступником міністра внутрішніх справ, правоохоронці переслідували Олександра Мельника, звинувачуючи його у причетності до керівництва організованим злочинним угрупованням та низки важких злочинів.

Зрештою, прокуратура тоді відмовилася від цих звинувачень і Мельник вийшов на волю, а потім став депутатом від Партії регіонів.

На підтримку журналіста Шевкета Ганієва висловилися низка всеукраїнських журналістських громадських і профспілкових організацій.
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG