Доступність посилання

ТОП новини

Путін у Туреччині благословив «Південний потік», який може провалитися


Російський президент Володимир Путін і прем’єр-міністр Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган, Стамбул, 3 грудня 2012 року
Російський президент Володимир Путін і прем’єр-міністр Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган, Стамбул, 3 грудня 2012 року
Прага – У понеділок російський президент Володимир Путін прибув до Стамбула, де відразу ж почалися його переговори з прем’єр-міністром Туреччини Реджепом Тайїпом Ердоганом. Візит Путіна до Стамбула спершу планували ще в жовтні, але його відклали, як вважають, насамперед через проблеми з травмою спини російського керівника. Лідери Росії та Туреччини планують приділити, зокрема, увагу комерційним, двостороннім відносинам, активізації спільних енергетичних проектів. На другому плані – обговорення ситуації в Сирії, коли Анкара вимагає відходу з політичної сцени в Дамаску президента Башара Асада. Росія ж налаштована тут значно обережніше.

У жовтні, якраз того ж дня, коли Путін відклав візит до Стамбула, спалахнув скандал із російським вантажем на сирійському літаку, що його затримала турецька сторона. Військовий вантаж – російські запчастини до сирійських батарей протиповітряної оборони (ППО) – до цього часу під арештом в Анкарі. Хоча, як кажуть спостерігачі, цю тему під час візиту Володимира Путіна особливо зачіпати не будуть. Сама Росія просила напередодні «забути» про це.

Зокрема, розміщення на території Туреччини, біля кордону з Сирією, натовських ракет «Патріот» «викликає занепокоєння Росії». На цьому наголосили напередодні у Кремлі, і цю тему будуть обговорювати в Анкарі Путін та Ердоган.

Напередодні міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров заявив з цього приводу: «Я розумію, що ні в кого немає намірів втягувати НАТО в сирійську кризу. Про це нам неодноразово казали. Але у військовій справі, як казав один видатний військово-політичний діяч, важливі не наміри, а потенціали. І коли потенціали зміцнюються, то зростають і ризики».

Відразу ж після короткої церемонії фотографування, російський президент Путін і турецький прем’єр Ердоган відбули до спеціальної резиденції Долмабахче на європейському березі Босфору. Після їхньої двосторонньої зустрічі тут почалася робота російсько-турецької ради співпраці вищого рівня.

Спостерігачі кажуть, що нині відносини сторін дещо охолоджені кризою в Сирії. Тому завдання зустрічі – оживити, насамперед, економічну співпрацю. Бо спільний проект нафтогону «Самсун-Джейхан» поки що заморожений новими вимогами турецької сторони. Загальмувалися й інвестиційні проекти, йшлося тут також про продовження будівництва Росією першої турецької АЕС.

Ідея «Південного потоку» може бути «похована»

Путін фактично благословив символічне відкриття в Стамбулі будівництва російського газогону «Південний потік», яке заплановане на 7 грудня. Туреччина погодилася на реалізацію Росією цього проекту, але сама участі в ньому не бере. А Європа не дає цьому проектові статусу «транскордонного», що не звільняє газпромівську трубу від антимонопольних норм ЄС. Така ситуація не лише звертає увагу на цілком символічне відкриття будівництва «Південного потоку» 7 грудня, проти якого виступає й Україна, але й може взагалі призвести до «поховання» ідеї цього проекту. Саме ж будівництво «Південного потоку» Росія реально могла б розпочати лише з 2014 року.

Спостерігачі не виключали, що Ердоган спробує переконати у Стамбулі Путіна приєднатися до вимог щодо відходу з політичної арени президента Сирії Башара Асада, тоді й Іран також підтримав би таку позицію. Але все ж більшість аналітиків вважає, що сторони не будуть дуже заглиблюватися в «сирійську ситуацію». Головне – двосторонні відносини з «різноманітними і прекрасними проектами», як заявив речник Кремля Дмитро Пєсков.

Оглядачів також цікавить стан здоров’я Володимира Путіна на тлі впертих чуток про його проблеми з хребтом. Цей візит має бути в плані витривалості Путіна показовим, зауважують західні газети. Після Стамбула глава Кремля відбуває до Туркменистану. А вже на вівторок запланована його нарада у Кремлі.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG