Доступність посилання

ТОП новини

Влада посилює корупцію в різних сферах і монополізує ринки – Оксана Продан


Оксана Продан: «Український бізнес заганяють у тінь»
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:23:08 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Оксана Продан: «Український бізнес заганяють у тінь»

Київ – Український бізнес заганяють в тінь як тиск з боку влади, так і друга хвиля економічної кризи. Про це Радіо Свобода заявила Оксана Продан – голова Всеукраїнського об’єднання підприємців малого та середнього бізнесу «Фортеця», колишня голова Ради підприємців при уряді, а тепер новообраний депутат від УДАРу (четверте місце у виборчому списку). За її словами, зараз у скрутних умовах перебуває не лише малий та середній, але й великий бізнес. Зокрема, у скрутних умовах опинилися і ті представники великого бізнесу, які не надто наближені до влади. Утім, говорити про контакти опозиції та великого бізнесу Оксана Продан не стала, посилаючись на необізнаність.

– Ми говоримо зараз майже у другу річницю підприємницького майдану. Два роки тому вже завершився підприємницький майдан. Ви тоді виступили з угодовською позицією. Принаймні, представники влади – регіонали – казали, що вони з вами про щось домовилися. Ви зараз не шкодуєте про те, що тоді з ними про щось домовлялися?
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:20:00 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ
Оксана Продан
Оксана Продан

– Мова йшла не про домовляння. Мова йшла про обґрунтування нашої позиції, відстоювання позиції малого та середнього бізнесу. Я була тією людиною, яка ініціювала акцію протесту. Я знала від початку до кінця всі нюанси Податкового кодексу і я розуміла ті проблеми, які стоять перед малим бізнесом і могла це відстоювати. В результаті тих акцій, які були, підприємницького того «майдану» – я не люблю, коли про нього кажуть «майдан», тому що насправді це були акції протесту, які 4 місяці були час-від-часу по наростаючій – підприємці до цих пір є на єдиному податку... Це одна частина. І друга частина – ті повноваження, які були в першій редакції, ухвалені Верховною Радою. Були дуже великі повноваження для податківців, тих повноважень до цих пір в більшій частині немає. Тому я вважаю: те, що тоді підприємці вийшли, вони, по-перше, захистили свою спрощену систему, обмежили податківців у їх правах і ще одне важливе – це показали всім іншим, що можна боротися з цією владою.

– Так, з владою боротися можна і навіть – ефективно. Але Ви тоді були з тією частиною, яка домовилася і пішла…

– Я була з тими підприємцями, які вийшли проти ліквідації спрощеної системи і абсолютно тільки цих людей я захищала і представляла. Мова йшла не про домовленості. Жодних меморандумів ніхто не підписував. Але дуже часто в нас є люди, які займаються гаслами, але не знають конструктивну, вони не можуть обґрунтовувати позицію, тому що вони просто кажуть: це – погано.

– Гаразд, це була конструктивна позиція. Як би Ви за ці два роки охарактеризували зміни у кліматі для бізнесу в Україні?

– Що стосується Податкового кодексу, як ми і говорили, він і був, і залишився, але вже визнаний поганим як для бізнесу (при чому як для малого, так і для великого), так і для економіки України. Це визнали в цьому році навіть податківці Мінфіну. Офіційно визнали.

– Але статки великого бізнесу зростають. То чому ж поганий кодекс, якщо його статки зростають?

– Кодекс – поганий і неефективний для економіки. Те, що він був написаний за участі окремих корпорацій, окремих олігархів-монополістів – це було тоді зрозуміло і це зрозуміло зараз. Але ж ви розумієте, що зараз відбувається? Зараз же і в великому бізнесі відбуваються розподіли й переділи. Тому Мінфін виступив і визнав, що Податковий кодекс потребує перепрацювання, доопрацювання, але значного. Днями Азаров заявив на засіданні уряду, є заява офіційна про те, що, начебто, вони значно покращили інвестиційний клімат, про те, що начебто вони дуже сильно допомогли в регуляторній політиці.

– Так, є така заява.
Вони ліцензування замінюють дозволами, заміняють сертифікацією, погодженнями, процедури яких повністю корупційні

– Насправді ж, нічого в покращенні абсолютно для бізнесу немає. Там, де вони хизуються ліквідацією ліцензій – процедура видачі і скасування ліцензій була дуже прозорою і вона є до цих пір в Законі «Про ліцензування» прозорою і мінімально корупційною. Вони це ліцензування замінюють дозволами, заміняють сертифікацією, погодженнями, процедури яких повністю корупційні. Тобто вони, начебто, спрощують, а насправді вони посилюють ту корупцію в різних сферах і монополізують ринки.

– Ми говорили про великий бізнес. Все таки попри несприятливий клімат для бізнесу статки великого бізнесу зростають. Наші олігархи, доволі впевнено себе почувають і за українськими мірками, і за світовими. На пострадянському просторі вони навіть тягаються з російськими колегами у своїх статках. Що можна сказати про статки малого та середнього бізнесу? Чи можна вивести якийсь такий показник для малого і середнього бізнесу?
Малий і середній бізнес з кожним разом все складніше виживає. Тому що в абсолютно всіх галузях відбуваються процеси монополізації

– Не зростають статки малого і середнього бізнесу. Більше того, статки того бізнесу великого, який не має відношення до влади, який не погоджується на ті вимоги, які ставлять владні органи і представники влади так само не ростуть як і в малого і середнього бізнесу. Тому що насправді ростуть статки тільки в тих, які мають преференції, преференції в розподілі державних коштів, преференції в отриманні тих чи інших погоджень тощо. Малий і середній бізнес на сьогоднішній момент з кожним разом все складніше виживає. Чому виживає? Тому що в абсолютно всіх галузях відбуваються процеси монополізації.

– Ви сказали, що є великий бізнес, який дуже щільно співпрацює із владою і є такий, в якого не дуже це виходить. Можливо, він би й хотів, але не виходить. В різних опозиційних силах є люди, які уособлюють малий і середній бізнес, наприклад, Ви – в УДАРі, Кужель – в «Батьківщині». А чи є в опозиційних політичних силах представники, які репрезентують собою зв’язки з великим бізнесом? Чи є між опозицією і великим бізнесом співпраця, наприклад, з тією частиною, яка не дуже може порозумітися з владою або навіть з тією, яка може порозумітися з владою?

– Партія УДАР, зважаючи на те, що я – представник Всеукраїнського об’єднання малого і середнього бізнесу – була в першій п’ятірці, це якраз є партія малого і середнього бізнесу, це партія середнього класу. Говорити про зв’язки інших партій я не хочу. Але в нашій партії є дуже багато представників саме середнього класу, представників того бізнесу, який створений з нуля самими підприємцями і які сьогодні, так само як всі інші люди, насправді виживають досить складно.

– Що б Ви могли взагалі сказати зараз про співпрацю опозиції і великого бізнесу?

– Я про таку співпрацю не знаю. Я займаюся, займалася і буду продовжувати займатися, з одного боку, захистом підприємців. І я рада, що я маю в цьому підтримку УДАРу. З іншого боку, що для нас дуже важливо, чому я пішла в парламент – для того, щоб не просто захищатися, а створювати ті умови, які потрібні для розвитку.

– Зараз дуже популярною є тема про об’єднання опозиції, про спільні дії опозиції. В «Батьківщині» є, як я вже казав, Олександра Кужель, яка займається приблизно тим самим, що й Ви. Ви намагалися щось вже разом зробити спільне, якийсь законопроект чи якусь ініціативу, яка не стосується парламенту?

– Ми маємо досвід співпраці з Олександрою Володимирівною, коли я була головою Ради підприємців при уряді Тимошенко, вона тоді очолювала Держкомпідприємництво і це позитивний досвід співпраці. Тому питання, чи в нас буде спільна позиція, чи не буде у нас не стоїть. Питання стоїть в тому, щоб ми змогли ті проекти, які партія УДАР уже має стосовно покращення підприємницького клімату і створення умов для розвитку кожної людини, яка хоче працювати в Україні, отримати підтримку цих законопроектів – це питання стоїть, а не співпраця. Співпраця буде і я в ній не сумніваюся.

– Але ще Ви не можете сказати, в чому саме буде співпраця?

– Ні. Я можу назвати ініціативи, які є в партії УДАР і я не сумніваюся в тому, що Олександра Володимирівна підтримає ці ініціативи. Тому що це – антикорупційні законопроекти, законопроекти, які значно обмежують повноваження чиновників, законопроекти, які вводять відповідальність чиновників. Це – проект, який передбачає відповідальність платника податків, внесків, зборів тільки в тому випадку, якщо він, дійсно, не сплатив, а не відповідальність в тому випадку, якщо він помилився в звітності або не вчасно здав звітність, але при цьому всьому заплатив гроші бюджету вчасно. Тобто є готові законопроекти і я впевнена в тому, що у нас із Олександрою Володимирівною в цьому питанні не буде ніяких суперечностей.

– Нинішній голова Державної служби з питань підприємництва і регуляторної політики Михайло Бродський рекомендує підприємцям займатися спортом і худнути, оскільки, за його словами, це дасть можливість краще працювати. А що б порадили підприємцям Ви зараз?
Чинний уряд мастак давати поради, забуваючи при цьому ці поради спочатку самому реалізовувати

– Я не хочу переходити на особистості, але в принципі чинний уряд мастак давати поради, забуваючи при цьому ці поради спочатку самому реалізовувати. Це стосується того, як затягнути паски і ми це бачимо і по цьогорічних витратах, і по бюджету, який буде на наступний рік, і так само по цим порадам. Що робити підприємцям? В першу чергу, треба розраховувати на себе, тому що краще самого для себе ніхто ніколи не зробить, але я, як керівник Всеукраїнського об’єднання, хочу звернути увагу на те, щоб посилити знання тих підприємців, які працюють, які хочуть працювати. Насправді, дуже часто влада зловживає тим, що підприємець не може охопити всі ті нормативні акти, тисячі вимог, які є до нього від держави.

– Ви особисто і ваша партія УДАР представляє інтереси людей малого і середнього бізнесу.

– Середнього класу.

– Якщо взяти підприємницьку складову, то зазвичай бізнес не свариться з владою. Як бути людині, яка в опозиційній політичній силі представляє бізнес, який не свариться з владою? У Вас тут немає дисонансу?

– Немає дисонансу, тому що існують межі, за якими бізнес не свариться з владою і відчуває, що його стає все менше й менше і він змушений боротися за умови, щоб жити і виживати в цій країні. Тому я впевнена абсолютно, що та межа, яка була між владою і середнім класом, коли середній клас був готовий поступатися в тому чи іншому, уже перейдена.

Великому бізнесу набагато складніше сваритися з владою. Малий і середній бізнес – дрібніший, його складніше зловити, його складніше притягти до відповідальності, тому ми маємо маневри, ми маємо можливість маневру, ми ним користуємося і будемо користуватися.

– Закінчилася передвиборча кампанія влада знову заговорила про кризу.

– Згадала.

– Як Ви вважаєте, що зміниться для українського бізнесу з другою хвилею кризи?

– Малий і середній бізнес, як це завжди відбувається під час кризи, максимально буде тікати «в тінь» – те, що він робить останні 2,5 роки. Але криза в перекладі на східні мови має інші значення, і в нас є великий шанс того, що ми змінимо діючу систему.

– Ви ж співпрацювали з урядом Тимошенко?

– Я очолювала Раду підприємців при тому уряді.

– Чому тоді не вдалося – при попередниках, яких любить сварити чинна влада – змінити систему, як Ви вважаєте? Ви це могли бачити більш-менш зсередини.

– Тоді не йшлося про системні зміни. Тоді намагалися зробити ремонт тих умов, які існували, зробити дерегуляцію тих актів, які існували, поправити. Насправді, правити немає що, треба повністю створити нову систему, яка дасть можливість кожній людині в суді захищати себе – це те, чого не було зроблено. Це захист, це судова реформа, це захист права власності, це антимонопольне законодавство – це саме те, що пов’язано з роботою в першу чергу Верховної Ради. Ті зміни, які ми тоді робили, були пов’язані з рівнем уряду. Але потрібно змінювати законодавство і змінювати саме системно.

– Але зараз опозиція не має більшості в новообраному парламенті.

– Ще немає новообраного парламенту, ми ще не бачимо більшості.

– То Ви вважаєте, що може бути сформована більшість не на базі фракції Партії регіонів?

– До тих пір, поки Партія регіонів не підтвердила свої заяви, ми не можемо їм вірити. Так само, як я відверто не вірю в заяви Азарова про покращення умов ведення бізнесу в Україні.

– А чи є в опозиції зараз спільні якісь плани щодо можливості формування більшості на опозиційній основі?

– В опозиційних фракцій є спільні питання, які ми будемо вирішувати разом, які ми не можемо не вирішити, якщо ми будемо разом. Які ми не можемо вирішити не разом.

– Я в цій студії розмовляв із Марією Матіос. Ви – на четвертій позиції у виборчому списку УДАРу, а вона – на другій. Я в неї питав, чи вона знає тих людей, які в списку УДАРу? Вона казали: ні, я до формування виборчого списку УДАРу жодного відношення не мала, це повністю прерогатива пана Кличка, якому я довіряю, як лідерові, я в це не втручалася і про більшість із цих людей не можу сказати нічого. А Ви обізнані вже з людьми, які є у фракції? Ви мали вплив на формування цієї команди? Наскільки ці люди вже спрацювалися?

– Я не мала впливу на формування списку, але я знаю кожного з сорока уже обраних народних депутатів. Я практично з кожним із них співпрацювала. В Україні я об’їздила практично всі області. Й це ті люди, з якими мені зажди було що обговорити саме стосовно наших спільних планів. І тому і це, і те, яка в нас програма, те, що в програмі, в єдиній, є питання жіночих питань, гендерності, ніде цього немає, є тільки в УДАРі; те, що питання, які я виносила, як голова Всеукраїнського об’єднання від малого й середнього бізнесу, всі підтримуються членами фракції і партії – це дає мені впевненість в тому, що ми будемо йти одним шляхом і досягати своєї мети.

– Тобто у Вас є підстави вважати, що фракція буде діяти злагоджено, що це не буде як, скажімо, вийшло у НУНС у цьому парламенті?

– Навіть немає що порівнювати. Це – одна велика команда. І ті люди, які влилися в цю команду на цих виборах, вони просто доповнили, посилили, але це одна команда.

– У складі команди пройшли і до УДАРу висловлюють бажання приєднатися депутати-мажоритарники, які пройшли як самовисуванці – люди, які займалися бізнесом до обрання в парламент. Відомо, що люди, які прийшли з бізнесу в парламент, дуже вразливі до тиску з боку влади. А влада, як відомо, на бізнес може тиснути – вона знає його больові точки. Вам не здається, що багатьох людей, які прийшли в парламент під прапором УДАРу з бізнесу, влада зможе вибити з ваших лав, що вона зможе на них тиснути сильніше, ефективніше, ніж партійне керівництво?

– Ті люди, які не під прапором, а в УДАРі, з УДАРом прийшли в парламент, вони будуть працювати у фракції УДАРу. Що стосується тиску, я ще місяць тому була підприємцем, зараз я закриваю свою підприємницьку діяльність. І два роки тому, коли були ті податкові акції, про які ми з Вами на початку згадували – представники податкової служби проходили з опитуваннями навіть до моїх сусідів, де я була прописана. Тобто, робили тиск, який вони могли – і це нічого не дало. Те, що вони хотіли зробити – вони не зробили. Все одно ми відстояли спрощенку, все одно ми не дали можливості тих бажань, які мали податківці. Тому все залежить від того, яка людина, для чого та людина прийшла в парламент. Ми прийшли для того, щоб створити реальні нормальні умови для кожної людини, для кожного громадянина України.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG