Доступність посилання

ТОП новини

США скасували Кузьміну візу, але арештовувати його не планують – Теффт


Кузьмін наразі єдиний український посадовець, в якого забрали візу, зазначає посол
Кузьмін наразі єдиний український посадовець, в якого забрали візу, зазначає посол
Київ – У Рената Кузьміна забрали візу до США, а перед тим – мали намір заарештувати у Сполучених Штатах, заявив сам заступник генерального прокурора України у своєму відкритому листі до президента США Барака Обами. Кузьмін заявляє, що таким чином йому нібито заважають розслідувати причетність Юлії Тимошенко до вбивства депутата Євгена Щербаня. Натомість у Посольстві США в Україні заперечують, що проблеми Кузьміна з візою пов’язані зі справою Щербаня, і що у США готували його арешт. Втім, незалежні фахівці вважають це початком міжнародного переслідування українських посадовців, які порушують права людини.

У понеділок заступник Генерального прокурора України Ренат Кузьмін заявив, що йому зателефонували з посольства США і повідомили, що його багаторічну американську візу анулювали.

Крім того, перший заступник Генпрокурора заявляє, що його збиралися арештувати в США.
Розроблено ретельний план з протидії та знищення справи про вбивство Євгена Щербаня
Ренат Кузьмін

«Департаментом юстиції США за ініціативи деяких американських і українських політиків розроблено ретельний план з протидії та знищення справи про вбивство Євгена Щербаня. Одним із завдань цього плану є перешкоджання Генеральній прокуратурі України у висуненні обвинувачення Юлії Тимошенко і Павлу Лазаренку в рамках цієї справи», – написав Ренат Кузьмін у відкритому листі до президента США Барака Обами.

Радіо Свобода надіслало запит до Генпрокуратури про те, які докази має відомство щодо існування такого плану та намірів заарештувати Кузьміна, однак відповіді наразі немає.

Кузьмін наразі єдиний посадовець, в якого забрали візу – посольство США

Ренату Кузьміну дійсно скасували багаторічну візу, але це не є наслідком його слідчих дій у справі Щербаня, та ніяк не пов’язано з впливом прихильників Юлії Тимошенко у США, заявив у понеділок в Києві посол Сполучених Штатів в Україні Джон Теффт.
Містер Кузьмін знає причину, але вам її я не можу назвати, бо американські закони суворо захищають приватне життя кожної особи
Джон Теффт

«Містер Кузьмін знає цю причину, але вам її я не можу назвати, бо американські закони суворо захищають приватне життя кожної особи. Наразі це єдиний український посадовець, якому відмовлено у візі. Зараз немає жодного списку українських посадовців, проти яких будуть застосовані будь-які санкції. Скасування візи Кузьміну ніяким чином не стосується резолюції Сенату США щодо України (з вимогою звільнити Юлію Тимошенко)», – наголосив дипломат.

Сполучені Штати Америки мають юридичне право відмовляти у візі та застосовувати інші санкції щодо Рената Кузьміна, заявив Радіо Свобода колишній представник України в ЄС та НАТО, екс-посол України у Великій Британії Володимир Василенко. На його думку, санкцій США можуть зазнати й інші українські посадовці.
Є інформація про те, що його планували заарештувати – юридичні підстави для цього у Сполучених Штатів є
Володимир Василенко

«США та інші демократичні країни застосовують санкції проти осіб інших держав, дії яких не відповідають принципам демократії та порушують права людини. Схоже, саме це стало причиною скасування візи Рената Кузьміна. Не знаю, наскільки реальною є інформація про те, що його планували заарештувати – але юридичні підстави для цього у Сполучених Штатів є».

Володимир Василенко наголосив, що санкцій з боку США та інших демократичних країн можуть зазнати й інші українські посадовці, передовсім ті, які причетні до вибіркового судового переслідування представників опозиції.

Нещодавно про неприпустимість таких дій української влади сказав Президенту України Віктору Януковичу віце-президент США Джозеф Байден. Він також закликав Україну дотримуватися своїх демократичних зобов’язань і припинити вибіркове переслідування опозиції, повідомляє сайт Посольства США в Україні.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG