Доступність посилання

ТОП новини

Захистити могили жертв «кримського Голокосту» від мародерів вимагають у Криму


У Сімферополі вшанували пам'ять розстріляних нацистами кримчаків та євреїв, 11 грудня 2012 року
У Сімферополі вшанували пам'ять розстріляних нацистами кримчаків та євреїв, 11 грудня 2012 року
Сімферополь – «Поле смерті» – місце розстрілу десятків тисяч євреїв і кримчаків – у вівторок знову зібрало кримчан різного етнічного походження, які вшанували пам’ять жертв Другої світової війни. Політики, громадські активісти, журналісти, ветерани, духовенство взяли участь у жалобному мітингу на місці, де з 11 по 13 грудня 1941 року нацисти майже повністю знищили кримчацький народ і частину єврейської громади півострова, зокрема, і всіх гірських євреїв. Тепер кримчаки та євреї просять владу захистити жертв «кримського Голокосту» від «чорних» могилокопачів.

Одинадцяте грудня, у Сімферополі температура повітря +12. На східній околиці міста майже безвітряно. Тим не менш, люди, які зібралися на 10 кілометрі Феодосійського шосе, кутаються у теплий одяг. 71 рік тому, за спогадами очевидців, це місце пронизував сильний морозний вітер. Тисячі людей сюди гнали роздягнутими і босими, розповідає член єврейської громади Олександр Глубочанський, який сам пережив окупацію і ледь не загинув. Він каже, що жахи цього «кримського Голокосту» його переслідують й досі, але це не можна забувати.

Під час жалобних заходів прозвучали іудейська і кримчацька молитви, виступили представники влади, єврейської і кримчацької громад автономії, Меджлісу кримськотатарського народу і православного духовенства.

«Небо болить! Земля болить! Вітер болить. Дощ болить. Дощ болить! Котиться сонце убите з гір…» – на жалобному мітингу звучав і вірш відомого російського поета кримчацького походження Олександра Ткаченка про загибель його народу. Буквально за кілька днів нацистські окупанти майже повністю знищили один із корінних народів Криму – кримчаків – лише тому, що вони, тюрки за культурою, сповідували одну з гілок іудаїзму.
У Сімферополі вшанували пам’ять розстріляних нацистами кримчаків та євреїв
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:25 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Були розбиті тисячі світів – політик

В одному рову неподалік Сімферополя опинилися понад 4 тисячі кримчаків, більше ніж 10 тисяч євреїв і сотні росіян, українців та кримських татар. Заступник голови Меджлісу Рефат Чубаров на жалобному мітингу сказав, що тоді загинули не просто 16 тисяч людей – були розбиті 16 тисяч світів.

«Я просто переконаний в тому, що це наше спільне перебування у скорботі, зрештою, наближає нас до спільної радості», – сказав Рефат Чубаров.

Учасники жалобного мітингу закликали владу вжити заходів із недопущення осквернення цієї братської могили і перепинити діяльність «чорних археологів», які розкопують масові поховання на «Полі смерті».

«Якщо суспільство здорове, воно мусить дуже сильно відреагувати. Це не можна замовчувати ні мас-медіям, ні кримчанам. Це не якісь там древні розкопки. Там лежать наші рідні. Я лише своїх – 11 осіб – знаю поіменно. А там тисячі наших рідних. І ось таке побачити – це страшно!», – заявила активістка однієї з єврейських організацій Вікторія Плоткіна. Вона каже, що влада має захистити пам’ять і прах убитих від новітніх мародерів.

Щороку за рішенням кримського парламенту в Криму 11 грудня відзначається День жалоби за загиблими кримчаками та євреями півострова. Загалом під час Другої світової війни в Криму були знищені близько 40 тисяч кримських євреїв і понад 6 тисяч кримчаків.
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG