Доступність посилання

ТОП новини

Депутатам-«зрадникам» пустили кров


Київ – Зі зради, сутичок та крові почала свою роботу Верховна Рада 7-го скликання. Депутати, які вперше потрапили до Верховної Ради, Олександр та Андрій Табалови відмовилися входити у фракцію «Батьківщина», хоч і обиралися як представники саме цієї політичної сили. Це і стало причиною конфлікту. Відповідальність за зрадників на себе взяв Арсеній Яценюк. Утім, у ЦВК кажуть, що «Батьківщина» не має юридичної можливості позбавити Табалових депутатських мандатів.

Опозиціонери не пустили до зали сесійних засідань Олександра та Андрія Табалових. Сутичка, яка виникла біля дверей зали, супроводжувалася вигуками на різні голоси.

«В морду його! Можеш їхати додому! Іди до виборців! Кожного дня так буде! Здавай мандат! Кожного дня так буде!» – кричали депутати Табаловим і відштовхували їх від входу до зали.

Після того, як батько й син Табалови не змогли пройти до зали через одні двері, вони прямували до інших. Але і там зайти до зали їм не дали. Розгублені депутати-новобранці не змогли дати журналістам змістовних коментарів.

Табалови не «тушки», а винен Яценюк?

«А я виконаю свої обіцянки, виконаю!» – переконував Андрій Табалов.

А Олександр Табалов на всі запитання відповідав: «Ми не «тушки». «Те, що ми не увійшли до фракції, не означає нічого абсолютно», – повторював старший Табалов.

Об’єднана опозиція оприлюднила вимогу до Табалових скласти їхні депутатські мандати через те, що ці два депутати не увійшли до складу фракції «Батьківщина» і порушили тим самим присягу кандидата у народні депутати, підписану ними 5 серпня цього року. Олександр Табалов пройшов до Верховної Ради за списком Об’єднаної опозиції «Батьківщина» (№ 49), а Андрій Табалов балотувався від «Батьківщини» в мажоритарному окрузі № 99 у Кіровограді. Обидві кандидатури були креатурами Арсенія Яценюка. Відтак, голова фракції «Батьківщина» взяв відповідальність на себе.

«Двоє людей, які підписали присягу на Біблії перед народом України і перед Богом про те, що вони увійдуть до фракції, і про те, що вони будуть виконувати фракційні рішення, до сьогоднішнього дня не написали заяви про вступ у фракцію. Це особисто і персонально моя вина. Я повірив людям, які клялися, що не зрадять», – наголосив Яценюк.

Утім, за словами Арсенія Яценюка, для того, щоб можна було впливати на депутатів, які змінюють свої політичні орієнтири і зраджують виборців, слід ухвалити закон про відкликання депутатів Верховної Ради.

Це не демократія, це більшовизм – Герман

У Партії регіонів критично поставилися до дій опозиції. Депутат від цієї політичної сили Ганна Герман назвала їх недемократичними.

«Коли я сьогодні бачила, як депутати не пускають своїх колег у зал, бо їм не подобається, що той депутат прийняв те чи інше рішення, – це не демократія, це більшовизм. Демократія починається з права вибору. Лише народ може сказати депутату, що він може робити, чого не може, а його колеги повинні шанувати його депутатське право і його мандат, який йому дали виборці», – сказала Герман.

Під час сутички біля дверей сесійної зали Андрія Табалова травмували – над лівим вухом в нього з’явилася кров. Депутатові довелося звертатися за медичною допомогою.

Якщо би Табалов прийшов до виборців, то був би вже у реанімації – Ілієнко

Тим часом в опозиції не вважають, що повелися з колегами жорстоко. Виборці з депутатом-зрадником вчинили б гірше, відзначив у коментарі для Радіо Свобода депутат від «Свободи» Андрій Іллєнко.

«Абсолютно мене не хвилює, куди він звертався. Гадаю, якщо б він прийшов до виборців, які його обрали, думаючи, що він опозиціонер, і розповів би їм, що він стане «тушкою», то він був би вже у реанімації. Це ще дуже м’яко з ним повелися», – заявив Іллєнко.

Утім, «Батьківщина» не має юридичних підстав, щоб позбавити Олександра та Андрія Табалових депутатських мандатів. Про це сказав Радіо Свобода заступник голови Центральної виборчої комісії Андрій Магера.

«Вона, за Конституцією, не має повноважень приймати подібне рішення. Їх можуть виключити із числа членів партії, але припинити повноваження народного депутата України – ні. Парламентар лише сам може відмовитися складати присягу і відтак не набуде повноважень народного депутата України, але це має бути рішення самого депутата», – наголосив Магера.

Заступник голови ЦВК додав, що Табалови можуть понести відповідальність лише в тому разі, якщо вони є членами партії, і лише дисциплінарну.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG