Доступність посилання

ТОП новини

На Павлоградському хімзаводі утилізували п’яту частину накопиченого ракетного палива


На Павлоградському хімічному заводі, головному українському підприємстві з утилізації боєприпасів, утилізували п’яту частину всього накопиченого ракетного палива, повідомив у п’ятницю на прес-конференції у Дніпропетровську генеральний директор державного підприємства «Павлоградський хімічний завод» Леонід Шиман.

За його даними, за останні півтора року на Павлоградському хімзаводі утилізували 1 тисячу тонн твердого ракетного палива із застарілих міжконтинентальних балістичних ракет радянського виробництва, залишилось ще 4 тисячі тонн.

Як заявив керівник підприємства, до 2015 року завод планує утилізувати все тверде ракетне паливо.

Як сказав Шиман, гроші з державного бюджету України наразі отримують у повному обсязі. Крім цього, роботу заводу частково фінансують США. Загрози забруднення довкілля немає, наголосив він.

«У 2013 році утилізація буде продовжена. Виділені бюджетні кошти в розмірі 264 мільйонів гривень достатні для того, щоб продовжувати утилізацію найбільш проблемних ступенів та будівництво запланованих об’єктів», – сказав він.

На Павлоградському хімічному заводі, що на Дніпропетровщині, утилізують порожні корпуси балістичних ракет та ракетне паливо, які залишились із часів СРСР і звезені з усієї України. Проект частково фінансують США. Завод запевняє, що утилізація цілком безпечна для довкілля і людей, між тим місцеві екологи б’ють на сполох, адже підприємство розташоване майже в центрі 100-тисячного міста.

За домовленостями у рамках програми НАТО «Партнерство заради миру», Павлоградський хімзавод взявся дати раду 15 тисячам тонн боєприпасів та майже 10 мільйонам протипіхотних мін.
XS
SM
MD
LG