Доступність посилання

ТОП новини

Вбивство судді у Харкові не має стосунку до психіатрії – Глузман


Київ – Вбивство харківського судді Володимира Трофимова було заздалегідь спланованою помстою, припускають експерти. Вони відкидають версії щодо спроби пограбування і нападу психічно неврівноважених осіб і наголошують на професійній акуратності вбивць. Тим часом слідство розглядає три версії цього. Про це заявив Генеральний прокурор України Віктор Пшонка.

Володимира Трофимова та його сім’ю могли вбити через професійну діяльність судді, або щоб заволодіти його майном, розглядається також версія вбивства на замовлення, повідомив Генеральний прокурор Віктор Пшонка.

У свою чергу міністр внутрішніх справ Віталій Захарченко сказав, що Трофимов колекціонував монети, військові нагороди та порцелянові статуетки і був відомим навіть за межами України нумізматом.

Утім, голова правління Асоціації нумізматів України Петро Рябченко заявив Радіо Свобода, що про колекцію Володимира Трофимова, а тим більш про її можливу вартість в асоціації нічого не знають.

«Дуже багато моїх знайомих позбавили життя через колекції, але це був суддя, і я думаю, що його вбили не через колекцію, а через те, що він був суддею», – припустив Рябченко.

Це можна гільйотиною зробити, бо хребет і пилкою не вріжеш – Кривко

Обезголовлені тіла Володимира Трофимова, його дружини Ірини, сина Сергія й цивільної дружини сина, Марини, були знайдені в суботу, 15 грудня, у квартирі судді.

Міністр внутрішніх справ України Віталій Захарченко повідомив, що голови чотирьох жертв вбивства поки не знайдені. За словами правоохоронців, судячи за невеликою кількістю крові на місці події, голови жертв були відтяті дуже гострим предметом, не ножем. Крім того, ті хто це зробив, мали добре розумітися на анатомії людини, або просто мати досвід подібних дій, вважає завідувач кафедри нормальної анатомії Львівського медичного університету Юрій Кривко.

«Крові має бути знаєте скільки? Це можна гільйотиною таке зробити, бо тут ні ножем ні електричною пилкою не вріжеш так легко. Треба мати якесь мачете чи шаблю. І ті люди мають бути оглушені чи отруєні», – сказав у коментарі для Радіо Свобода Кривко.

Психічно хвора людина не може здійснити такий злочин – Глузман

За словами голови МВС Віталя Захарченка, злочинців було, щонайменше, двоє і вони готувалися до скоєння злочину заздалегідь. Крім того, акуратність вбивць свідчить про те, що вони не були психічно хворими, зауважив у коментарі для Радіо Свобода психіатр Семен Глузман.

«Гадаю, що це ніякого стосунку до клінічної психіатрії не має, бо психічно хвора людини не може здійснити такий злочин», – зазначив Глузман.

Вбивство судді та його сім’ї – помста за попередні вироки?

Відтак вбивство харківського судді та його сім’ї – це помста за попередні вироки, а голови жертв зловмисники викрали, щоб ускладнити розслідування, робить висновок колишній заступник міністара внутрішніх справ, народний депутат від «Батьківщини» Геннадій Москаль.

«Виключаю, що це може бути пов’язане з його хобі: колекціонуванням монет та статуеток. Це можна було зробити в інший спосіб. Тут настільки було цинічно сплановано, що оговорить про якусь помсту, яка, скоріш за все, пов’язана з професійною діяльністю судді. Скидається на те, що йому та членам родини давно винесли вирок, і це була спланована операція», – наголосив у розмові з Радіо Свобода Москаль.

Міліція обіцяє 200 тисяч гривень за інформацію

Тим часом міліція обіцяє 200 тисяч гривень за надання достовірної інформації, що допоможе розкрити вбивство Володимира Трофимова та членів його сім’ї. Про це йдеться у зверненні, розміщеному на офіційному сайті Головного управління МВС у Харківській області.

В Апеляційному суді Харківської області повідомляють, що останнє засідання на робочому місці Володимир Трофимов провів у середу, 12 грудня. Він позбавив матір, яка вела аморальний спосіб життя, батьківських прав, задовольнив позов страхової компанії і відмовив у задоволенні позову пенсіонеру, який вимагав від Пенсійного фонду перерахувати пенсію. Остання кримінальна справа у його архіві була розглянута за фактом ДТП. Водій отримав три роки позбавлення волі з випробувальним терміном на рік. Крім того, Володимир Трофимов розглядав земельні питання, відмовив банку «Надра» у примусовому стягненні коштів за кредитним договором.

Дружина Трофимова була домогосподаркою, син не працював, а його цивільна дружина була лаборантом Харківського інституту мікробіології.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG