Доступність посилання

ТОП новини

Тисяча родин у Кіровограді 5 років бореться за світло й тепло


Яна Пісарєва

Кіровоград – Мешканці трьох кіровоградських гуртожитків вже 5 років борються за те, щоб не замерзати узимку. Вони пишуть в різні інстанції, звертаються до керівників усіх рівнів і навіть блокували рух поряд з будівлею обленерго. Після вказівки голови ОДА електропостачання в будинках поновили, але ненадовго.

Вперше за п’ять років зі світлом та теплом зимує родина Дяченків із Кіровограда. Марина Дяченко з жахом згадує, як минулої зими два найхолодніших тижні були і без світла, і без тепла, і без можливості приготувати їжу. Час без тепла особливо позначався на здоров’ї сина. Владику чотири роки і він хворіє на гемофілію.

«Якщо немає світла, то нічого не включається: ні холодильник, ні телевізор, ні їжу приготувати, ні нагрітися», – розповідає мати.

Все, від плити до батарей, працює на електриці

Гуртожиток, в якому мешкає родина, як і два сусідні, мав постійні перебої з електрикою. Централізованого опалення через несправність у будинку немає давно, а газу й не було ніколи. Тож, все, від плити до батарей, працює на електриці.

В обленерго від бідувань Дяченків та ще тисячі родин трьох гуртожитків у 101-му мікрорайоні Кіровограда ще недавно відбивалися.

«У нас на трансформаторах зауважень не було. На лінії, що підходить до будинку, також зауважень не було. Причини були у внутрішній будинковій сітці», – пояснював технічний директор ПАТ «Кіровоградобленерго» Микола Янішевський.

Довелося перекривати рух біля Кіровоградобленерго

Люди згуртувалися й таки примусили енергетиків вирішити проблему. Для цього їм довелося не лише неодноразово звертатися до міської влади, а й навіть перекрити рух по вулиці, на якій розташована будівля обленерго.

«В першу чергу ми зверталися до міського голови. З людьми їздили до нього на прийом. Вони знали про ці проблеми зі світлом, нашим теплопостачанням. Тоді ми зверталися в обленерго. Машинами ми їздили туди на прохідну і не пропускали машини, щоб вони до нас приїхали і зробили світо. Кожен раз, коли вони приїжджали, вони від’їжджали ні з чим. Світло після них так і не вмикалося. А якщо вмикалося, то хвилин на п’ять. Вирішили проблему, коли ми звернулися на гарячу лінію до голови облдержадміністрації Ларіна. Тоді вже зробили», – розповіла Марина Дяченко.

Зрештою, мешканці трьох багатоповерхівок Кіровограда через п’ять років змогли зробити так, щоб влада звернула увагу на їхні проблеми. Однак, 20 грудня увечері електропостачання будинків знову вийшло з ладу. Тож люди знову без тепла і світла.
XS
SM
MD
LG