Доступність посилання

ТОП новини

Українці, будьте обережні з Дідом Морозом із «Газпрому»! (Польські ЗМІ)


Варшава – Що принесе Україні новий 2013 рік? Відповідаючи на це запитання, польські ЗМІ не надто оптимістичні, якщо йдеться про економічну ситуацію в українській державі. Україна на межі фінансової кризи, з неї тікають іноземні банки, пишуть у п’ятницю економічні видання Польщі. Водночас польські оглядачі зазначають, що до спокусливих обіцянок російського «Газпрому» – знизити для України ціну на газ – Києву варто ставитися дуже обережно.

Черговий іноземний банк, цього разу австрійський Erste Bank, згорнув свою діяльність в Україні. Він продав свої 100 відділень українському бізнесменові Олександрові Адаричу. Один із провідних економічних польських сайтів ekonomia.pl услід за британською газетою Financial Times пише про те, що в Україні вже раніше припинили свою діяльність німецький Commerzbank та шведський Swedbank. Натомість активізували свою банківську діяльність місцеві олігархи та російські банки. Українська економіка, ослаблена глобальною фінансовою кризою, знову опинилася на межі рецесії, наголошує польське видання. Наступними у черзі на вихід із України можуть бути грецькі банки, вважають економічні оглядачі.

Про небезпеки для української економіки пише й інше польське економічне інтернет-видання – energianews.pl. Оглядач цього сайту застерігає від подарунків російського Діда Мороза. Він має на увазі 15-відсоткову знижку на ціну за російський газ, яку Україні пропонує «Газпром». Але тією самою стрічкою, застерігає польське виданння, може бути перев’язана й Угода про вступ України до Митного союзу. Ці російські подарунки, вважає польський оглядач, неможливо розділити. «Святкові жести, такі приємні й очікувані в наших домівках, – пише видання, – у світі великого бізнесу, пов’язаному з політикою, залишаються тільки жестами. За ними приховане прагнення прибутку та влади для вузької групи людей. А все інше – це тільки гарна упаковка».

Увагу польських ЗМІ не обійшли й інші гарячі українські події. Зокрема газета Rzeczpospolita описала події в Сімферополі, де кримські татари знищили виставку, присвячену Сталіну. А Польське агентсво преси (PAP), перелічуючи наслідки морозів у Східній Європі, говорить про велику кількість смертей внаслідок переохолодження в Україні.

Не всі новини в польських ЗМІ, що присвячені Україні, такі драматичні. Польське Радіо розповідає про те, як Віфлеємське світло миру з Польщі поїхало в Україну. На українсько-польському кордоні поляки передали українцям вогник, запалений у віфлеємській печері, де народився Христос. У церемонії взяли участь представники місцевого самоврядування, духовенства, скаутських організацій. Зустріч відбулася в двадцять друге. Віфлеємське світло миру потрапить до церков різних конфесій в Україні.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG