Доступність посилання

ТОП новини

Росія дає Україні на роздуми лише півроку


Митний союз поступово стає економічними реаліями – Зурабов
Митний союз поступово стає економічними реаліями – Зурабов
Київ – Україна має ухвалити рішення щодо вступу до Митного союзу впродовж півроку. Про це заявив посол Росії в Україні Михайло Зурабов під час конференції про «Підсумки виборів в Україні і перспективи російсько-української співпраці». Українські політологи погоджуються, що наступного року Президентові доведеться визначитися з курсом країни остаточно, і попереджають, що є два шляхи: або до Митного союзу, або Європейського.

Україна вільна у виборі напряму свого розвитку, у виборі партнерів і у входженні до тих чи інших інтеграційних союзів. Але Росія зацікавлена дізнатися якомога раніше про плани розвитку України, і в першу чергу економічного, бо від цього залежать також і плани Російської Федерації, зважаючи на високий рівень співпраці країн, сказав посол Росії в Україні Михайло Зурабов.

«Митний союз поступово стає економічними реаліями. І відповідно можна припустити, що через якийсь час виникне необхідність провести поглиблені переговори між країнами Митного союзу і Україною щодо торгових режимів. Тому що захисні заходи так, як вони діють в Євросоюзі стосовно країн, які не входять до ЄС, так само їх можуть розповсюджувати країни Митного союзу стосовно тих, які не входять до нього, і можуть певним чином впливати на товарооборот. Тому рішення про співробітництво саме в цьому напрямку, а не в енергетиці, необхідно було б ухвалити протягом півроку», – зауважив Михайло Зурабов.

Політолог Михайло Погребінський пояснив, чому через півроку визначатися буде пізно. «Якщо не вирішити це питання, то Україну очікує серйозне ускладнення з фінансово-економічними проблемами. Насамперед, це продовження тієї ціни на газ, яка є, надвисока ціна для нас. І це означає, що у нас буде нарощуватися негативний платіжний баланс. Це означає, що це тиск на бюджет дуже серйозний, з урахуванням того, що нам треба виплатити 10 мільярдів зовнішніх запозичень. По-друге, у нас будуть проблеми з торгівлею з Митний союзом», – каже він.

«Є два варіанти!»

Доки українська влада продовжує багатовекторність, а Україна перебуває «в сірій зоні» між двома економічними об’єднаннями, насправді стратегічні питання не вирішуються, наголошує заступник генерального директора Центру Разумкова та голова експертної ради при українській частині комітету Україна-ЄС Валерій Чалий.

«Приєднуватися до Митного союзу і одночасно підписувати Угоду про асоціацію з Європейським союзом неможливо. Вікно можливості це невелике. Я також вважаю, що визначатися треба буде вже в першій половині наступного року, і є два варіанти: або це буде підписання Угоди про асоціацію, максимально в листопаді на саміті «Східного партнерства» у Вільнюсі, або це, дійсно, будуть перші реальні кроки, вже зобов’язуючі на тему приєднання до Митного союзу. В цьому плані посол Росії в Україні пан Зурабов дає досить чіткі сигнали, власне, такі ж сигнали надходять і з Брюсселя», – зазначив Валерій Чалий.

На противагу послові США в Україні Джону Теффту, який заявляє, що Сполучені Штати допоможуть Україні отримати черговий транш Міжнародного валютного фонду, посол Росії в Україні Михайло Зурабов каже, що Росія розглядає можливість виділення кредиту Україні на модернізацію «Укрзалізниці».

Президент України Віктор Янукович заявив 13 грудня, що Україна «поступово приєднуватиметься до правил Митного союзу», оскільки може втратити в економічному плані. За даними глави української держави, товарообіг України з Митним союзом перевищує 60 мільярдів доларів.

На 18 грудня був запланований робочий візит Президента України до Москви для проведення переговорів з російським колегою Володимиром Путіним і підписання документів, зокрема, про Митний союз. Проте візит тоді перенесли, як сказав посол Росії в Україні Михайло Зурабов, через те, що не були досягнуті домовленості в енергетичній сфері. Він також повідомив, що зараз Україна і Росія знову працюють над підготовкою візиту українського Президента Віктора Януковича до Москви – тепер уже державного. Цей візит має відбутися на початку наступного року.
  • Зображення 16x9

    Наталка Коваленко

    Співпрацюю з Радіо Свобода з 2005 року. Магістр Інституту журналістики Київського національного університету ім. Т.Г. Шевченка. Народилася на Полтавщині 1984 року. Кореспондентка та редакторка сайту Радіо Свобода

     

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG