Доступність посилання

ТОП новини

Силові методи боротьби за права – від безвиході чи вседозволеності?


Київ – Що змушує українців застосовувати силові методи у боротьбі за свої права? В опозиції кажуть, що безвихідь, а представники влади вважають, що вседозволеність. І хоча політологи в радикальних діях вбачають розвиток українського громадянського суспільства, все ж радять громадянам діяти перш за все на основі солідарності і закону.

Зламані паркани, барикади і бійки. Саме до таких методів сьогодні все частіше вдаються українці, захищаючи свої території від незаконної забудови, парки – від знищення, а лікарні – від ліквідації. При цьому заради результату люди ладні терпіти сльозогінний газ чи навіть арешти.

Лідер Радикальної партії Олег Ляшко пояснює це тим, що подібні методи для українців нині є єдиним способом вирішення проблем. Адже, як показав досвід, по-іншому їх просто не чують, тож «навіть найбільший оптиміст у захист своїх прав сьогодні не вірить», констатує політик.

«Вони пишуть звернення в усілякі інстанції: в прокуратуру, до органів влади – а ті ігнорують, бо за цими незаконними забудовами якраз і стоять. Нічого цього не було, якби в Україні був незалежний суд. Якби кожна людина, чиї права обмежуються, знала, що піде до суду і по-справедливості, без хабарів, без попередніх домовленостей виграє цю справу і її законний інтерес буде захищений», – каже він.

Інша думка – не привід братися за молотки і сокири – регіонал

А от член фракції Партії регіонів Григорій Смітюх називає більшість радикальних силових методів боротьби самоуправством. Каже, якщо хтось «бачить світ по-іншому», це ще не привід «братися за молотки і сокири».

Мені теж багато чого не подобається, але це ж не означає, що я повинен ламати або перешкоджати діяльності людей. Повинні всі розуміти, що все, що все, що будується і створюється, це на розвиток країни
Григорій Смітюх

«Багато зараз людей, хто дійсно будує, створює, позитив робить. Але знаходиться дуже багато тих, які вважають, що вони цього не повинні робити, або це заважає, або це повинно відбуватися в іншому місці. Вважається, що кожний пенсіонер має можливість коментувати. Мені теж багато чого не подобається, але це ж не означає, що я повинен ламати або перешкоджати діяльності людей. Повинні всі розуміти, що все, що все, що будується і створюється, це на розвиток країни», – говорить політик.

Тим часом політолог Олексій Голобуцький вважає використання українцями силових методів у боротьбі за свої права свідченням розвитку громадянського суспільства в Україні.

«Люди починають розуміти, що треба самим самоорганізовуватись, боротися за свої права. Навіть факт участі є уже великим результатом. Від держави чекати нічого, від політиків чекати теж, фактично, нічого. У нас тільки років виховувалось, що держава все вирішує, забирає, дає. Зараз держава практично зникає з усіх сфер, оскільки має негативний характер: збирає податки, має корупцію. А от позитиву уже практично не лишилося», – наголошує він.

І чим більше українців розумітимуть це і будуть долучатися до боротьби, тим більшою буде її результативність, переконаний політолог.

Боротися треба, але поміркованіше?

Водночас, правозахисних Мирослав Маринович вважає: тенденція радикальних протестів є небезпечною, адже не відновлює законність, а є лише «черговим етапом деградації правової свідомості суспільства». Тож пріоритетами у такій боротьбі мають бути солідарність та шанування закону, каже він.

«У нас не вироблена традиція цивілізованого тиску на владу. Тобто ми означили проблему, знайшлася група солідарних людей, які готові боротися з порушниками, через здружені дії вони досягають ефекту і проблема ліквідовується», – зауважує Маринович.

Як показують дані цьогорічного рейтингу Центру дослідження суспільства, у першій третині 2012 у 6% протестів мітингувальники завдали безпосередньої шкоди людям або майну. Натомість у 2011 році кількість таких акцій була на рівні 4%.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG