Доступність посилання

ТОП новини

Президент США висунув кандидатів на голів Пентагону і ЦРУ


Барак Обама (с) представляє кандидатури Чака Гейґела (л) і Джона Бреннана (п) у Білому домі в Вашингтоні, 7 січня 2013 року
Барак Обама (с) представляє кандидатури Чака Гейґела (л) і Джона Бреннана (п) у Білому домі в Вашингтоні, 7 січня 2013 року
Президент США Барак Обама висунув у понеділок кандидатури на посади міністра оборони і директора Центрального розвідувального управління у своїй новій адміністрації – як і очікували, на голову Міноборони запропонований Чак Гейґел, а на голову ЦРУ Джон Бреннан.

Їхні кандидатури, як і інших міністрів і чільних урядовців, має затверджувати Сенат.

Чак Гейґел є ветераном В’єтнамської війни, відомий своїм критичним ставленням до Ізраїлю і його натяків на можливий воєнний удар по ядерних об’єктах Ірану. Він також виступає на підтримку зусиль, спрямованих на діалог із Іраном. Крім того, як вважають, Гейґел може підтримати швидше виведення американських військ із Афганістану, ніж планують нині.

Джон Бреннан, нині радник президента з питань боротьби з тероризмом, уже пропрацював у ЦРУ 25 років і, зокрема, відіграв вирішальну роль у плануванні позаминулого року рейду, в перебігу якого був убитий на території Пакистану провідник терористичної мережі «Аль-Каїда» Усама бін Ладен.

Обама збирався висувати Бреннана на чоло ЦРУ ще у своїй першій адміністрації 2008 року, але тоді той зняв свою кандидатуру через звинувачення, які лунали на його адресу у зв’язку з таємною програмою спеціальних методів допитів, яка існувала за часів попереднього президента Джорджа Буша і яку критики прирівнювали до застосування тортур.
XS
SM
MD
LG