Доступність посилання

ТОП новини

МВС заявило, що львівські журналісти не сприяють розслідуванню щодо підслуховування


Головне слідче управління Міністерства внутрішніх справ заявило в вівторок, що дії львівського журналіста Тараса Зозулінського і його газети «Експрес» «не сприяють своєчасному та об’єктивному з’ясуванню обставин» щодо виявлення ймовірного прослуховувального пристрою та його призначення. «Це, у свою чергу, утруднює процес надання кваліфікованої оцінки цієї події слідчими та прийняття відповідного рішення», – заявили в МВС.

У кримінальному провадженні висунута версія, що злочин скоєно у зв’язку з перешкоджанням законній професійній діяльності Тараса Зозулінського, яка ґрунтується лише на свідченнях самого журналіста, мовиться в повідомленні.

В МВС повідомили, що слідство розглядає версію щодо перешкоджання законній професійній діяльності представника мас-медіа. При цьому, звернули увагу правоохоронці, сам потерпілий відмовився видати правоохоронцям знайдений ним підозрілий предмет, на його думку, зовні схожий на пристрій для негласного зняття інформації, а також не захотів пояснити, чому звернувся до міліції лише через добу після його виявлення.

У вівторок журналісти львівської газети «Експрес» заявляли, що вирішили припинити співпрацю з міліцією щодо розслідування справи з прослуховуванням одного з її журналістів Тараса Зозулінського і передати прослуховувальний пристрій, виявлений у журналіста, не міліції, а незалежним експертам у Європі, які мали б провести неупереджену міжнародну експертизу.

Журналісти газети заявили, що не довіряють українським правоохоронцям, особливо після слідчих дій, які в понеділок здійснювалися у квартирі Зозулінського. На сайті газети також неофіційно повідомлено, що підслуховувальний пристрій уже вивезли за кордон «дипломатичними каналами».

Газета вже повідомляла, що в понеділок слідчо-оперативна група міліції протягом понад шести годин шукала у квартирі журналіста інші пристрої для прослуховування без застосування спеціального обладнання, лише з ліхтарем, викруткою і ножем, і заявила, що нічого не знайшла.

За повідомленнями видання, міліція також домагається видачі першого знайденого пристрою, хоча не надала на це санкції суду.

Зозулінський у неділю звернувся до міліції, заявивши, що у своїх домашніх речах знайшов зашитий пристрій для негласного зняття інформації. Там відкрили кримінальне провадження за статтею Кримінального кодексу про умисне перешкоджання законній професійній діяльності журналістів.

Журналіст, як повідомила газета, переконаний, що негласне проникнення в його квартиру та встановлення пристрою для негласного зняття інформації прямо пов’язане з його професійною діяльністю, зокрема, з підготовкою до друку відділом розслідування газети «Експрес» низки резонансних розслідувань. Також Тарас Зозулінський є автором декількох розслідувань, опублікованих у газеті у грудні, зокрема, як написало видання, «щодо причетності родини Прем’єр-міністра України Миколи Азарова до заволодіння активами на кримському узбережжі, оборудок навколо дачі Президента у Магарачі, зловживань міліцейського підприємства коштами громадян України».
XS
SM
MD
LG