Доступність посилання

ТОП новини

Кинути палити найважче імпульсивним особам – британські вчені


З 16-го грудня минулого року в Україні заборонено палити у громадських місцях. І хоча частина українських кафе, барів та ресторанів на виконують закон про заборону куріння, загалом громадяни України, які вимушено були пасивними курцями тепер більш захищені від тютюнового диму. Інше питання в тому, що українці, які вдихають тютюновий дим з власної волі – а таких за даними МОЗ в Україні більше 8 мільйонів – і далі лишаються один на один із шкідливою звичкою.

Британські вчені вважають, що на заваді тому, щоб повністю відмовитись від паління може стати характер людини та її емоційний стан. Дані проведеного у Британії дослідження можуть дозволити ефективніше прогнозувати поведінку людей, які прагнуть подовжити собі життя, відмовившись від паління, та прийти їм на допомогу у критичний момент.

Науковці вважають, що можна спрогнозувати, хто з курців зіткнеться з найбільшими проблемами при спробі кинути палити, а кому це вдасться найлегше.

Клінічний психолог Джейн Павелл встановила, що зміни мозку внаслідок травм подібні до змін внаслідок залежностей.

Їжа, споживання алкоголю, секс, азартні ігри, прогулянки на природі – центри, завдяки яким ми відчуваємо задоволення від цих занять, зазнають значної шкоди від вживання речовин, які викликають залежність
Джейн Павелл
«Їжа, споживання алкоголю, секс, азартні ігри, прогулянки на природі – центри, завдяки яким ми відчуваємо задоволення від цих занять, зазнають значної шкоди від вживання речовин, які викликають залежність», – говорить Джейн Павелл.

Павелл та науковці, які працювали з нею в університеті Голдсмітс, досліджували 145 курців. Двом третинам з них запропонували кинути палити.

Дослідники спробували виміряти, як різні типи людей реагують на мотивацію. Вони виходили з гіпотези, що зміни, яких зазнає мозок через паління, впливають на всі сфери діяльності людини.

Курці залежні від нікотину, який міститься у тютюні. Нікотин впливає на рівень допаміну в мозку людини, від якого залежить відчуття задоволення. Щоб мотивувати курців відмовитись від паління, вчені пропонували їм гроші.

Паралельно з цією групою дослідників, вчені в університеті Екзетер проводили інше дослідження. Вони примусили курців виконувати фізичні справи, після чого робили МРТ їх мозку та заміряли рівень допаміну.

Як виявилось, люди які робили фізичні вправи, показали менше падіння рівню допаміну, ніж учасники контрольної групи.

Натомість курці, яким пропонували кинути палити в обмін на гроші, не завжди могли свідомо керувати своєю звичкою.

Люди, які вживають наркотичні речовини або мають цілий ряд залежностей зазвичай дуже імпульсивні
Джейн Павелл
«Люди, які вживають наркотичні речовини або мають цілий ряд залежностей зазвичай дуже імпульсивні. Вони не можуть встановлювати для себе обмеження, контролювати свою поведінку. Ключовий момент полягає у тому, що люди вживають наркотики, хоч і знають, що це шкідливо для них, і негативні наслідки шкідливої звички переважають задоволення», – говорить дослідниця Джейн Павелл.

Вчені погоджуються, що, коли тютюн вільно продається, значна частина курців купуватиме цигарки незалежно від ціни.

Тож заборона на відкритий продаж цигарок, яка вступить у дію у Британії у 2016-му році – більш ніж адекватний крок на зустріч людям, які надто слабкі, щоб кинути курити.

Павелл каже, найзатятішим курцям потрібна допомога, щоб кинути палити. А для цього – треба визначити хто з курців веде себе імпульсивно, а отже не зможе протримати без цигарок і тижня. Якщо цій групі ризику вчасно надати підтримку – вони зможуть позбавитись шкідливої звички.

Їм важко кинути, бо вони імпульсивні. Їх характер, схильність кидати справу на півдорозі, не обмежується палінням
Джейн Павелл
«Їм важко кинути, бо вони імпульсивні. Їх характер, схильність кидати справу на півдорозі, не обмежується палінням», – говорить дослідниця.

За словами Павелл, для того, щоб зав’язати із палінням, емоційним людям необхідно стабілізувати свій спосіб життя.

Робіть більше фізичних вправ, ідіть до ліжка раніше
Джейн Павелл
«Робіть більше фізичних вправ, ідіть до ліжка раніше, не виснажуйте себе – ви будете менше втомлені, і вірогідність необдуманою автоматичної поведінки зменшиться», – радить вчена.

Втім, незалежно від того, до якого типу людей ви належите – імпульсивних, чи тих, хто добре обдумує рішення, вчені не беруться гарантувати успіх тим, хто сам щиро не бажає покінчити із залежністю.

(Передрук з «Голосу Америки»)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG