Доступність посилання

ТОП новини

Франція почала воєнну операцію в Малі


Франсуа Олланд виступає в Єлисейському палаці в Парижі з заявою про становище в Малі, 11 січня 2013 року
Франсуа Олланд виступає в Єлисейському палаці в Парижі з заявою про становище в Малі, 11 січня 2013 року
Президент Франції Франсуа Олланд повідомив у п’ятницю, що війська його країни почали воєнні операції проти ісламістів на півночі західноафриканської держави Малі.

За його словами, операція, спільна з урядовими військами Малі, триватиме «стільки, скільки потрібно».

Франція, колонією якої раніше була Малі, вела перед у дипломатичних зусиллях проти ісламістських екстремістів у цій країні.

Рада безпеки ООН у четвер висловила глибоку стурбованість становищем у Малі, де терористичні і екстремістські угруповання захопили ще одне місто. Після втрати цього міста Конна в четвер уряд Малі звернувся до ООН і до Франції з проханням про допомогу.

Рада безпеки ще минулого місяця санкціонувала введення до Малі спеціальних міжнародних сил під проводом африканських держав і за підтримки європейських та інших держав світу – AFISMA («Міжнародна місія підтримки під африканським керівництвом у Малі»).

Майже дві третини території Малі на півночі цієї держави нині контролюють радикальні ісламісти. Їхні угруповання, частина яких пов’язана з терористичною мережею «Аль-Каїда», практично повністю взяли на себе контроль над регіоном після того, як у першій половині минулого року відбили цю частину країни в урядових сил спільно з повстанцями народу туарегів. Туареги спершу односторонньо проголошували там свою державу Азавад, але потім відмовилися від цього, коли ісламісти відібрали в них контроль над регіоном.
XS
SM
MD
LG