Доступність посилання

ТОП новини

У Казахстані зменшили вироки засудженим за жанаозенські події


Верховний суд Казахстану зменшив сьогодні вироки кільком засудженим за причетність до заворушень у грудні позаминулого року на півдні країни, в яких загинули близько півтора десятка людей.

Один із засуджених, який отримав раніше п’ять років позбавлення волі, був амністований і звільнений у залі суду, другому термін позбавлення волі скоротили з семи до чотирьох років, третьому з п’яти до трьох.

Вони були серед п’яти засуджених до позбавлення волі на терміни від 4 до 7 років у травні минулого року за їхню участь у заворушеннях у селищі Шетпе Мангистауської області на заході Казахстану, в якому загинув не менш як один демонстрант.

Загалом за причетність до тих заворушень, відомих як «події в Жанаозені», в Казахстані засудили 49 людей, 18 із них до різних термінів позбавлення волі.

Унаслідок заворушень у місті Жанаозені й селищі Шетпе в Мангистауській області 16–17 грудня позаминулого року та при їхньому придушенні загинули, за різними даними, від 15 до 17 людей, понад 100 були поранені. За офіційними даними, ініціаторами заворушень стали колишні працівники державної енергокомпанії «КазМунайГаз», яких звільнили у зв’язку з участю в несанкціонованих страйках із вимогами підвищення платні, що почалися ще у травні того року.
XS
SM
MD
LG